in

Jonge vrouw die rennende verdachte tegenhoudt overladen met lof: ‘Niet iedere held draagt een cape’

Wie ze is, is nog niet duidelijk. Maar de jonge vrouw met grijze rugzak die in een door de politie gedeeld filmpje een rennende verdachte in de Haagse Spuistraat tegenhoudt, wordt op sociale media overladen met complimenten. Maar er zijn ook vragen: hoe risicovol is het en mag de politie deze beelden zomaar delen?

Omdat niet duidelijk is wie de jonge vrouw is en de politie haar daarom niet persoonlijk kan bedanken, heeft de Eenheid Den Haag de beelden van haar ‘dappere’ actie op sociale media gezet. Om haar op die manier te bedanken voor haar hulp bij de arrestatie van een verdachte, een incident dat op 19 juli al plaatsvond. Ze hebben een storm aan reacties veroorzaakt.

Wat je ziet op de beelden is een stukje van de Spuistraat met het kruispunt met het Spui. Er staan mensen stil met hun rug tegen de gevels, er is een politieman op de voorgrond die geagiteerd in zijn oproepapparaat praat en een jonge man die wegrent. Terwijl iedereen blijft staan, stapt een jonge vrouw met half lang donker haar naar voren om de rennende man tegen te houden. Ze krijgt een zwieper van hem, maar blijft op de been.

Lees ook  Wildpoepende vrouw al wekenlang kwelgeest in hartje Apeldoorn

Ondertussen is een politieauto gearriveerd, die de verdachte klem rijdt. Er stapt als eerste een cameraman uit, die bezig is mee te lopen voor een nieuw programma. Dan ook politiemensen en vervolgens houden de beelden op, die vermoedelijk van een beveiligingscamera zijn.

Wat de verdenking is tegen de verdachte is niet duidelijk.

Buitengewoon dapper
Advocaat Sébas Diekstra behoort tot de mensen die de vrouw complimenteren met haar moed. ,,Niet alle helden dragen een cape”, zegt Diekstra, die meer dan tien jaar heeft gewerkt binnen de algemene politiedienst van de Koninklijke Marechaussee in de regio Rotterdam-Rijnmond. ,,Daar heb ik meerdere keren ervaren hoe de hulp van een burger de doorslag gaf. Wat de vrouw in Den Haag deed was buitengewoon dapper en is ook heel effectief gebleken.’’

,,Uiteraard neemt een burger ook een risico door de politie te helpen bij een achtervolging of een aanhouding. Zeker omdat je de aandacht van een verdachte naar je toe trekt en de kans loopt dat je niet ongeschonden uit de situatie komt. Dat is een afweging die je als burger zelf moet maken, maar als je besluit te helpen dan kan dat soms echt het verschil maken”, zegt Diekstra.

Lees ook  Politie zoekt voor tweede dag op rij in Veluws bos naar vermiste vrouw (49): 60 veteranen helpen mee

Eigen belang opzij
,,Burgers die mensen op afstand hielden tijdens een aanhouding van een weerspannige verdachte of een vrachtwagenbestuurder die de weg blokkeerde, allemaal mensen die hun eigen belang even opzij hebben gezet om het belang van de samenleving te dienen. En helaas lukte het daar door de hectiek ook niet altijd om deze mensen te bedanken.’’

Bij het online zetten van de beelden door de politie worden ook kanttekeningen geplaatst. Advocaat Jurriaan de Vries vindt dat de politie ‘al jaren vrij spel krijgt bij het maken van vlogs, terwijl meermaals is aangetoond dat de privacy van verdachten wordt geschonden’.

Ongeblurde beelden
,,Ondertussen publiceert politie Eenheid Den Haag gewoon even ongeblurde beelden van tientallen mensen in een winkelstraat om 1 mevrouw te bedanken die (een beetje) haar burgerplicht deed. Het is allemaal weer te gênant voor woorden”, twittert hij.

In antwoord daarop laat operationeel expert bij de Eenheid Rotterdam De Vries weten dat ‘bewustwording met betrekking tot door de politie gepubliceerde beelden op socials terecht een punt van aandacht zijn’. ,,Communicatiemedewerkers en leidinggevenden wijzen socialemediagebruikers binnen het korps daar regelmatig op.”

De Eenheid Den Haag was nog niet in de gelegenheid te reageren.

“Iemand moet verkrachtingsdrugs in mijn drankje hebben gedaan”: meisje (19) zakt ineen op Ostend Beach en blijkt nadien ketamine en XTC in het bloed te hebben

Vrouw in bijstand die boodschappen van moeder kreeg moet toch nog 2835 euro terugbetalen