in

Jong reetje opgejaagd door loslopende honden: ‘Ze heeft zich letterlijk kapot gelopen, dit kán zo niet’

Boswachter Paul Jansen is het zat nu hij ‘voor de zoveelste keer’ een slachtoffer van loslopende honden heeft aangetroffen in Nationaal Park Veluwezoom.

Een jong reetje rende zichzelf kapot tegen een en muur én trapte in een rondslingerende glazen pot.

Jansen vond het jonge reetje zaterdag op zijn rug op landgoed Heuven bij Rheden. ,,Het is een kalfje van vorig jaar, ze moet op de vlucht zijn geslagen voor loslopende honden.

Dit is de zoveelste keer. De dieren raken zodanig in paniek dat ze niet meer goed opletten en in dit geval tegen een oud muurtje opbotsen.”

”Het is een kalfje van vorig jaar, ze moet op de vlucht zijn geslagen voor loslopende honden”

Tot overmaat van ramp was het dier ook nog in een rondslingerende glazen pot getrapt. ,,Ze is duidelijk gewond geraakt en kon niet meer wegkomen.

Toen ik haar vond na een tip was ze waarschijnlijk al wat langer dood. Het is een vreselijk idee dat ze daar waarschijnlijk een tijd met pijn heeft gelegen. Als een dier er zo aan toe is wil je het uit zijn lijden verlossen.”

Lees ook  Vrouw krijgt levenslang nadat papegaai haar verlinkt

Hond aan de lijn
Volgens de boswachter is de oplossing heel simpel: ,,Bezoekers: laat uw hond niet loslopen. Ik hoor altijd van mensen: oh, nou die van mij doet niets. Maar dat is onzin: de honden gaan achter de reeën aan, maar ook achter everzwijnen.”

En omdat het super druk is deze gebieden – twee miljoen bezoekers per jaar – komen de dieren elders ook weer mensen tegen, zegt Jansen.

,,Ze kunnen dus niet vluchten en lopen zichzelf letterlijk kapot of raken vast in wildrasters. Ik vind er zelf zeker zes per jaar, maar ik zie lang niet alles.”

”Ik ben de hele dag bezig met mensen corrigeren. Boetes uitdelen ook ja, want ik ben wel klaar met het waarschu­wen”
– Paul Jansen, Boswachte Nationaal Park Veluwezoom

Dat bezoekers ook nog allerlei afval laten slingeren, wat net zozeer een risico vormt voor de dieren, irriteert de boswachter mateloos:

Lees ook  Kat met zuur overgoten

,,Neem de glazen pot waarin de ree heeft getrapt, maar we treffen werkelijk van alles aan: mondkapjes en allerlei plastic verpakkingen. Blijkbaar kunnen ze die wel vol meenemen hierheen, maar niet leeg mee terug. Heel vreemd…”

Mensen zijn hardleers, aldus Jansen. ,,Ik ben de hele dag bezig met mensen corrigeren. Boetes uitdelen ook ja, want ik ben wel klaar met het waarschuwen.

Het is heel duidelijk wat wel en niet mag. In het hondenlosloopgebied mag de riem af, verder niet.” Overigens negeren mensen ook de rustgebieden: ,,Ze lopen gewoon door.”

Pakkans klein
Honderd euro en negen euro administratiekosten, kost een loslopende hond waar het niet mag. Jansen: ,,Hoop geld inderdaad, maar mensen nemen het risico.

Ze denken dat de pakkans klein is, want ja: wij lopen met twee boswachters en een paar vrijwilligers op een terrein van 6500 hectare.

Maar we blijven het doen en zetten in op de hotspots, zoals de landgoederen bij Velp en Rheden.”

OMG: ‘Rachel Hazes mogelijk zwanger’

Foto’s: Bridget Maasland vraagt volgers wat er mis is met haar achterwerk!