in

Jaar jeugddetentie en tbs geëist tegen 16-jarige jongen voor dood Lotte (14)

Het Openbaar Ministerie heeft een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen een 16-jarige jongen uit Almelo voor zijn betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Lotte. Omdat hij ten tijde van haar dood 15 jaar oud was, is dat de maximale straf die justitie kan eisen.

Volgens deskundigen heeft de jongen ontwikkelingsproblemen. Het OM stelt dat het strafbare feit hem daardoor in mindere mate aangerekend kan worden, “maar gezien de ernst van het feit ziet de officier van justitie geen reden om af te wijken van de maximale jeugddetentie voor een 15-jarige”.

Vorige week eiste het OM twee jaar jeugdgevangenis en jeugd-tbs tegen zijn 18-jarige broer. Voor hem was dat ook de maximale eis omdat hij 17 was toen het meisje omkwam.

Lees ook  Vermiste Marleen de Wijs (41) uit Breda in België opgedoken

Net als bij de oudste broer, gaat het OM er niet van uit dat de jongste broer een vooropgezet plan had om Lotte te doden. Volgens de officier van justitie wilden ze haar “een klap geven”. Om die reden is er sprake van medeplegen van doodslag. “Beide jongens kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van het meisje.”

Ruzie om naaktfoto
Lotte kwam op 10 januari om het leven. De twee broers zouden los na elkaar een relatie met het meisje hebben gehad. Toen het uitging met de oudste, kregen hij en Lotte ruzie om een naaktfoto van hem die zij zou hebben doorgestuurd naar een vriendin.

Lees ook  Man valt 25 kilo af van bizar McDonald’s dieet

Tijdens de afspraak om daarover te praten, waar ook de jongste broer bij aanwezig was, liep het uit op een gevecht. Lotte belandde in een sloot en overleed. Uit onderzoek bleek dat ze door wurging om het leven kwam. De broers dekten haar lichaam af met rietmaaisel. Daarna reed het tweetal naar huis om het verhaal op te biechten aan hun vader.

De vader werd ook aangehouden en geldt officieel nog als verdachte. Het OM neemt pas na afloop van het strafproces tegen zijn twee zoons een beslissing of de vader alsnog strafrechtelijk zal worden vervolgd, meldde RTV Oost.

Op 23 december doet de rechter uitspraak in beide zaken.

Schattig! Dit meisje van 3 wacht elke dinsdagochtend op de vuilnisman: ’Held’

Jongen (12) met groot mes op zak opgepakt