in ,

In Finland slapen alle baby’s in een doos. Dit zouden ze in Nederland ook moeten doen!

Zou jij een pasgeborene in een kartonnen doos laten slapen? Dit klinkt als iets voor armoede in derdewereld landen maar in Finland is dit de normaalste zaak van de wereld.

De afgelopen 80 jaar krijgen daar kersverse ouders een speciale kartonnen doos genaamd „Äitiyspakkaus“(moederschap pakket).

Deze kartonnen doos bevat allerlei handige producten zoals kleding, slabbertjes, luiers en andere producten voor moeder en baby.

Maar de doos zelf is het pronkstuk want deze kan in mum van tijd omgetoverd worden tot een baby bedje inclusief matrasje.

In plaats van dit pakket kunnen ouders er ook voor kiezen om 140 euro te ontvangen. Slechts 5% van alle Finlandse ouders kiezen voor het geld. Het kartonnen baby bedje is blijkbaar erg populair. Dit zijn de 3 redenen:

1. Super goedkoop
In vergelijking met een echt bedje is een simpele doos natuurlijk ongelooflijk goedkoop om de eerste maandje als baby in te slapen. Daarnaast neem een doos bijna geen ruimte in en is deze ook geschikt voor kleine slaapkamers.

2. Veilig en praktisch
De baby doos kan in huis overal snel verplaatst worden. Naar de badkamer, de keuken en de woonkamer, zo hebben ouders altijd zicht op de baby.

Dankzij het kleine formaat past de doos prima naast het bed van de ouders. Vaak na het borstvoeden ’s nachts is een moeder al helemaal uitgeput om de baby nog helemaal terug in het wiegje te leggen.

Lees ook  Netflix organiseert Squid Game-speeldagen in Nederland

Hierdoor slaapt de baby vaak in het bed van de ouders, maar het risico bestaat dat een ouder in zijn/haar slaap rolt en de baby laat verstikken.

3. Minder risico op wiegendood
Het belangrijkste argument dat gebruikt wordt door voorstanders van de baby doos is het feit dat het weigendood minimaliseert.

Sinds de Finnen, in 1938, baby’s in de dozen laten slapen zijn de weiegendood cijfers gezakt van 65 tot 1.7 doden per 1000 pas geborenen. In vergelijking staat het cijfer in Duitsland op 3.7. Finland is een voorloper van heel Europa.

Daarnaast is Finland, dankzij de goede medische verzorging, erkent als beste plek om een moeder te zijn in de hele wereld.

De doos zelf is dus een belangrijke factor in het voorkomen van wiegendood. De doos is koel van binnen, maar houdt baby’s wel uit de tocht.

Er zitten geen uitstekende dingen in of kussens aan de zijkant, deze zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat de baby kan stikken tijdens het slapen. De doos heeft een stevig matrasje welke ook niet teveel meegeeft.

Lees ook  Paard trapt Madison (2) vol in het gezicht

Preventie wiegendood:
– Geen kussen, geen bont, geen knuffels, zodat de luchttoevoer niet geblokkeerd kan worden en de temperatuur niet opbouwt.
– Matras zo stevig mogelijk.
– Liever een slaapzak dan een deken.
– Leg een baby op de rug om te gaan slapen.
– Ideale kamertemperatuur van 16 – 18 graden celcius.
– Geen mutsje of andere hoofdbedekking.
– Rookvrije omgeving.

De Finse „Äitiyspakkaus“ dozen werden oorspronkelijk verzonnen om elk kind een gelijke start te geven, losstaand van hun sociale afkomst.

Daarnaast was het ook de bedoeling om zo moeders te motiveren medische checks te doen tijdens de zwangerschap.

De doos kreeg een zwangere moeder alleen wanneer zij in de begin fases al medische checks liet doen.

Vandaag de dag groeit de baby dozen trend enorm en zie je in de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Schotland ook het gebruik van de doos steeds meer voorbij komen.

Zelfs Prins William en Hertogin Kate kregen een Finse baby doos na de geboorte van George in 2013.

Een baby in een kartonnen doos laten slapen, het klinkt heel raar maar uiteindelijk is het toch best logisch. Wij zijn benieuwd of de doos hier in Duitsland ook populair gaat worden?

Vlaamse kapster: “Wil je me naakt zien? Hier ben ik dan!”

Heb je een sollicitatiegesprek? Zo geef je antwoord op de lastigste vraag