in

“Iemand moet verkrachtingsdrugs in mijn drankje hebben gedaan”: meisje (19) zakt ineen op Ostend Beach en blijkt nadien ketamine en XTC in het bloed te hebben

De 19-jarige Malak Benlakhdar uit Oostende heeft zaterdag op het festival Ostend Beach volgens haar verklaringen mogelijk een verkrachtingsdrug in haar drankje gekregen. De jonge vrouw zakte plots ineen in het zand en reageerde op geen enkel signaal meer. “De dokters vonden een mix van ketamine en XTC in mijn bloed”, getuigt ze. “Mijn eerste feestje in twee jaar tijd is een nachtmerrie geworden. Maar ik besef dat het nóg erger had kunnen aflopen.” De vrouw diende geen klacht in bij de politie, maar burgemeester Tommelein (Open Vld) gaf zelf opdracht aan de politie om ‘het eigenaardige verhaal’ te laten onderzoeken. De organisatoren van Ostend Beach zijn not amused met haar ‘gratuite beschuldigingen’.

Malak was zaterdag sinds 16 uur op het elektronische muziekfestival Ostend Beach, samen met vriendinnen. “De sfeer was opperbest. Het voelde precies zoals vanouds. We waren uitgelaten en hadden al heel gedanst en gebabbeld, ook met mensen die we niet kenden. Er werden duchtig drankjes en shotjes gedronken en uitgedeeld”, doet Malak het verhaal. “Het was rond 21 uur toen ik plots volledig suf werd, een bevreemdend gevoel dat ik niet ken. Het zand onder mijn voeten voelde aan als wolken. Toen ik naar de toiletten wilde gaan, voelde ik me wegzakken. Ik bedacht me even te gaan zitten maar zakte dan volledig in elkaar, net voor de VIP-tent, vlakbij de security. Misschien nog mijn geluk”, gaat ze verder.

Niet in staat om te antwoorden
Er vormde zich meteen een cirkel rond het meisje. Allicht ging iedereen ervan uit dat Malak te veel had gedronken. “Maar dat kan niet. In een waas voelde en hoorde ik mensen rond me heen, vragen of alles oké was. Ik kon niet eens antwoorden en heb dat nog nooit meegemaakt. Zelfs toen sommigen ‘kletsen’ in mijn gezicht gaven om me wakker te houden, kon ik niet reageren. Ook de ambulanciers hadden alle moeite van de wereld om mij wakker te houden. Pas na drie uur werd ik wakker, aan een bakster met antistoffen”, aldus het Oostendse meisje.

Lees ook  Vrouw in Maastricht op stoep aangereden door auto en overleden

Paardenverdovingsmiddel
“De dokter vertelde dat er zowel ketamine (paardenverdovingsmiddel, red.) als XTC is gevonden in mijn bloed. Iemand moet het in mijn drankje hebben gedaan. Ostend Beach is voor mij een nachtmerrie geworden, maar ik ben ook opgelucht dat dit niet nóg erger is afgelopen. Ik kon zomaar aangerand of verkracht zijn geweest. Ik wil vooral andere meisjes waarschuwen om niet zomaar drankjes te aanvaarden”, zegt Malak nog. Ze is naar eigen zeggen nog steeds suf. Aangifte bij de politie heeft ze echter niet gedaan. “Volgens mij is het onmogelijk om te weten wie deze drugs in mijn drankje heeft gedaan. Ik heb met heel veel mensen staan praten en dansen, maar ik kan me amper herinneren wie. Ik vrees dat de dader nooit gevonden zal worden dus denk ik dat het geen zin heeft”, verklaart Malak.

Politie dringt aan op aangifte
Daar is commissaris Katrien Jonckheere van de lokale politie Oostende het niet mee eens. “In zo’n geval moet je altijd aangifte doen. Dat het onmogelijk is om een dader te vinden, klopt niet. Er zijn bijvoorbeeld camerabeelden die we zouden kunnen bekijken. Maar zonder concrete aangifte en nuttige info kunnen wij geen onderzoek openen”, zegt Jonckheere. “Wij hebben alvast geen weet van gelijkaardige incidenten op het festival. Er zijn wel enkele gebruikershoeveelheden drugs onderschept en hier en daar kwam het tot een incidentje, maar dat gebeurt op elk festival. Over het algemeen spreken wij over een rustige editie”, aldus de commissaris.

Lees ook  Vader betrapt puberend zoontje op porno kijken en moet als straf dan maar eigen smartphone vernielen

Ostend Beach not amused
De organisatoren van Ostend Beach stellen zich sterke vragen bij de verklaringen van Malak. “Wij zijn heel streng op drugs en er was heel wat security en politie aanwezig. Er is geen enkel bewijs dat iemand die drugs zomaar in haar drankje heeft gedaan. Wil de dame misschien iets verbergen? Ketamine en XTC zijn toch partydrugs en geen verkrachtingsdrugs? Er is ook nog geen enkel ander geval bekend. Wij vinden het zeer voorbarig om haar verklaringen van zomaar voor waar aan te nemen. Dit bezorgt ernstige reputatieschade aan ons festival”, klinkt het bij de organisatie. “Wij weten overigens goed genoeg over wie het gaat en kennen de dame van in het uitgaansleven.”

Tommelein laat zaak onderzoeken
Ook burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) heeft intussen van zich laten horen. “Ondanks het feit dat er geen klacht is ingediend, heb ik de korpschef opdracht gegeven om dit verhaal te onderzoeken. Ik vond dit wel meteen een zeer eigenaardig verhaal. Als je ongewild drugs binnen krijgt, ga je toch klacht neerleggen?”, reageert hij. “Maar goed. Ik wil dat dit onderzocht wordt. Samen met de politie zetten wij al jaren zwaar in op een drugsvrij Ostend Beach, wat ook blijkt te werken. Ik wil niet dat dat imago zomaar besmeurd wordt. De waarheid moet naar boven komen”, aldus de burgemeester.

Algerijns drama: ‘Jimmy’ wilde branden helpen blussen, maar werd onschuldig gelyncht als pyromaan

Jonge vrouw die rennende verdachte tegenhoudt overladen met lof: ‘Niet iedere held draagt een cape’