in

Hond schrikt van vuurwerk en bijt bovenlip af van baasje Bram (12): ‘Misschien blijft hij voor altijd verminkt’

Niet alleen tijdens oud en nieuw heeft het vuurwerk zijn tol geëist. Acht dagen later beet Dex, een tweejarige bordercollie bij zijn baasje Bram (12) uit Groesbeek in een reflex de bovenlip af nadat hij schrok van een vuurwerkbom.

,,Bram zat op de bank een boek te lezen: Dex lag aan zijn voeten te dommelen”, vertelt zijn vader, die niet met naam in de krant wil.

,,Ineens ging er een vuurwerkbom af, misschien was het wel carbid. Dex schrok en beet in een reflex Bram in zijn bovenlip. Die trok terug en de bovenlip scheurde af.”

Icepack
De moeder van Bram ging meteen met hem naar de eerste hulp van het Radboudumc. De vader was op dat moment niet thuis.

”Ik hoop dat mensen zich eens gaan realiseren wat ze met dat vuurwerk aanrichten”
– Vader van Bram

,,Maar toen ik thuiskwam, zag ik overal bloed. Bij de mand van Dex lag een stukje vlees. De bovenlip van Bram.

Lees ook  Gehandicapte hond gedumpt met tas luiers en een briefje.

Die heb ik in een icepack gedaan en ik ben naar het Radboud geraced. Daar hebben ze de bovenlip er – Bram was onder narcose – weer aan gezet.”

‘Misschien dat Dex niet herplaatst kan worden’
Bram is inmiddels weer thuis. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, maar het heeft wel een jaar nodig om volledig te genezen.

Zijn leven staat nu even stil. Hij kan voorlopig nog niet naar school en evenmin voetballen bij zijn club De Treffers.

,,Ik hoop dat mensen zich eens gaan realiseren wat ze met dat vuurwerk aanrichten”, zegt de vader van Bram.

,,We hopen het niet, maar misschien blijft Bram de rest van zijn leven verminkt en misschien dat Dex niet herplaatst kan worden.”

”Het is een lieve, slimme hond. Hij krijgt een traumabe­han­de­ling en we hopen dat-ie bij een schapen­boer – het is een border collie – terecht kan”

Hondenpension
Want de hond zit nu in een hondenpension. Dex kan niet terug naar huis, omdat zijn reactie bij een volgende knal niet te voorspellen is.

Lees ook  Als je de laatste tijd wordt benaderd door vlinders, betekent het dat ze je iets willen vertellen…

,,Het is een lieve, slimme hond. Hij krijgt een traumabehandeling en we hopen dat-ie bij een schapenboer – het is een border collie – terecht kan.”

Dat vuurwerkverbod is er niet voor niks, zegt de vader van Bram. ,,Maar dit jaar is er knallen met carbid bijgekomen. Afgelopen weekend nog was het weer raak.”

Speciale trainingen
Hoe vaak het voorkomt dat een hond bijt in een schrikreactie op vuurwerk is niet bekend. Althans niet bij de Martin Gaus Academie in Lelystad.

,,Dat weet niemand precies”, zegt Christa Ju van de academie. ,,Wel weten we dat honden getraumatiseerd kunnen raken door vuurwerk. En dan bijten ze gemakkelijker.”

Er zijn overigens speciale trainingen om honden te laten wennen aan vuurwerk: er is een CD met vuurwerkgeluiden en er zijn rustgevende medicijnen. Het advies is om die als laatste keus te gebruiken.

Stagiaires Zaanse gevangenis weg na ‘seksueel getint’ contact met gedetineerden

Vrouw (40) slaat hoofd van andere vrouw (20) tegen de stoep omdat ze naar haar vriendje keek