in ,

Hoe merk je dat je gedrogeerd bent en wat doe je eraan?

Yaël van De Bachelor en Sem van EOTB werden dit weekend beiden gedrogeerd – wat zijn signalen waar je op moet letten?

Soms vliegen de verhalen erover je opeens om de oren: gedrogeerd worden. Afgelopen weekend plaatsten Yaël, die dit seizoen meedeed aan De Bachelor, én Sem, die te zien was in Ex On The Beach seizoen 7, in hun Stories dat ze gedrogeerd waren.

Yaël van De Bachelor en Sem van Ex On The Beach werden dit weekend gedrogeerd
“Aan de klootzak die gister iets in mn drankje gedaan heeft: Ja, ik ben er flink ziek van, ja ik ben naar de spoedpost gemoeten, ja ik voel me heel slecht.

Ik hoop dat dit je doel was en je je goed voelt nu!” schrijft Sem. Yaël schrijft dat ze zich “kapot is geschrokken”. Beiden werden gelukkig goed opgevangen en kwamen uiteindelijk veilig thuis.

“Ik hoor dat dit de laatste tijd best vaak gebeurt dus daarom wil ik dit delen en iedereen waarschuwen, let ajb goed op je drankje want helaas lopen er idioten rond die dit blijkbaar grappig vinden,” plaatst Yaël.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en een beetje extra kennis kan nooit kwaad, dus daarom: wat informatie over het fenomeen “drogeren”. Wat is het, hoe merk je het en wat kan je eraan doen?

Lees ook  Moeder deelt foto van haar zoon met kanker en een bericht dat iedereen zou moeten lezen

Wat is drogeren?
Drogeren houdt in dat iemand stiekem drugs of medicijnen in het drankje van een ander doet. Dat is natuurlijk heel belachelijk; de drinker weet zo niet dat diegene verdovende middelen binnenkrijgt.

Iemand kan je drankje heel snel spiken. Zoals Sem ook schrijft: “Lieve allemaal, let alsjeblieft heel goed op je drankjes!!! Het is zo 123 gedaan, zonder dat je iets door hebt.”

Het is dus zaak goed op je drankje te letten – neem geen drankjes aan als je niet hebt gezien wat de ander ermee gedaan heeft en zorg dat je je glas altijd in het zicht houdt (ook meenemen naar de wc, dus!).

Zo merk je dat je gedrogeerd bent
Soms kan je proeven dat er iets in je drankje is gedaan; GHB smaakt bijvoorbeeld heel zout en XTC erg bitter, een beetje als paracetamol.

Maar de kans is groter dat je er niks van merkt – vaak is er alcohol in het spel, waardoor je minder goed kan proeven, en bijvoorbeeld cocktails hebben vaak een uitgesproken smaak die andere dingen verdoezelt.

Als je iets aan je drankje denkt te merken: meteen weggooien. En weet dat het nóóit jouw schuld is; neem het jezelf niet kwalijk dat je niks raars hebt opgemerkt aan je drankje. Mensen moeten met hun handen van je spullen afblijven.

Lees ook  De Loempia Frikandel: beter gaat het leven niet worden: Wie werkt dit zo weg?

Wat je voelt als je gedrogeerd bent hangt af van de drug of het medicijn, maar je kan bijvoorbeeld een black-out krijgen, misselijk worden, overgeven, gekke dingen doen, zien of voelen, bewusteloos raken of juist heel wakker zijn.

Dit kan je doen als je gedrogeerd bent
Drugsinfo (sowieso een goeie voor informatie en een luisterend oor!) geeft veel tips voor wanneer je gedrogeerd bent of denkt te zijn:

  • Informeer de mensen in je omgeving;
  • Informeer het personeel of de beveiliging (kan ook in de dagen erna – het is voor hen sowieso goed om te weten dat er zoiets in hun zaak gebeurt);
  • Vang urine op. Die kan je laten testen om te checken of je gedrogeerd was, en met wat. Sommige drugs zijn al na 12 uur niet meer detecteerbaar in je lichaam, dus doe dit asap;
  • Schakel eventueel medische hulp in (better safe than sorry!);
  • Je kan aangifte doen. Zo kan de politie er achteraan of een dossier opbouwen.

En vooral dus in gedachten houden: het is nooit jouw schuld. Stay safe en laat het anderen ook altijd weten als je vermoedt dat er iets met hun drankje is gebeurd. Zorg een beetje voor elkaar!

Sylvana Simons: ‘Gaat mij echt te ver om te zeggen dat multiculturele samenleving is mislukt’

Harry drinkt zijn maanden oude urine om ouderdom tegen te gaan