in ,

Het leven wordt duurder: 16 praktische tips om elke dag geld te besparen

Zo maak je het dagelijkse leven iets goedkoper. Het leven wordt duurder en duurder, en dat is helaas in de portemonnee te merken.

Kocht je eerder voor vijftig euro nog een kar vol boodschappen, krijg je voor dat bedrag nu net een boodschappentas vol.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over die torenhoge benzine- en energieprijzen. Helaas hebben we al die prijzen niet zelf in de hand, maar er zijn gelukkig een paar dingen die je zelf kunt doen om geld te besparen. Wij delen 16 praktische tips!

1. Water koken
Staat er pasta, rijst of gekookte groenten op het menu? Laat het water dan niet op het vuur koken, maar doe dit in de waterkoker om gas te besparen.

Vul je waterkoker met de benodigde hoeveelheid water (niet te veel, dat duurt langer en zo verbruik je alsnog meer gas) en zet hem aan.

Daarnaast kun je het best een zo klein mogelijke pan gebruiken om water te besparen. Ook kun je eventueel overgebleven gekookt water in een thermoskan bewaren. Handig voor een theetje na het eten!

2. Ontkalken
Over die waterkoker gesproken: het is belangrijk dat je die regelmatig ontkalkt. Hetzelfde geldt voor het koffiezetapparaat. Deze apparaten verbruiken namelijk meer energie als er veel kalkaanslag op zit.

3. Ontdooien in de koelkast
Een vriezer is ideaal om voedingsmiddelen een langer leven te geven. Wil je je bevroren fruit, groenten of maaltijden echter laten ontdooien? Doe dit dan in de koelkast.

Op deze manier komt de kou van de bevroren producten in de koelkast en hoeft de koelkast minder energie te verbruiken om de ruimte koel te houden.

Om dezelfde reden is het verstandig om de koelkast niet in de zon of naast de verwarming te zetten.

4. Douche verstandig
Natuurlijk is het aan te raden om je douchebeurt zo kort mogelijk te houden om water en geld te besparen.

Daarnaast kan het ook helpen om een besparende douchekop aan te schaffen. Hierdoor kun je tot zo’n 45 euro per jaar besparen. Alle kleine beetjes helpen, toch?

5. Verwarm jezelf zonder de verwarming aan te gooien
Staat de verwarming bij jou thuis regelmatig op 21 graden, omdat je het anders te koud hebt? Dat kun je beter niet doen als je geld wilt besparen.

Lees ook  Vergeet de High Tea en maak kennis met de High friet!

Als je het koud hebt, kun je beter andere manieren vinden om jezelf te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere fleecedeken, een kruik of een kop thee.

En heb je broodjes of een cake gebakken in de oven? Laat de ovendeur dan even openstaan om de kamer te verwarmen.

6. Warmte binnenhouden
En heb je de verwarming aan staan? Zorg er dan voor dat de warmte ook daadwerkelijk binnenblijft. Zit er bijvoorbeeld een grote ruimte tussen de onderkant van je deuren en de vloer?

Gebruik dan tochtstrips en plaats een brievenbusborstel in je voordeur. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet te veel dingen voor de verwarming hebt staan of hangen, zoals een poef of gordijnen.

7. Kook slimmer
Natuurlijk is het leuk om uitgebreid te koken met vier pannen op het vuur, maar dit kan flink in de papieren lopen.

Om geld te besparen, is het daarom aan te raden om eens wat vaker een eenpansgerecht te maken.

Hiermee verminder je het gasverbruik, watergebruik én de hoeveelheid afwas. Ook is het handig om een extra grote portie te maken, zodat je een deel kunt invriezen om later op te eten.

8. Kringlopen
Ga in plaats van een middagje shoppen in het centrum eens kringlopen om geld te besparen. In kringloopwinkels kun je namelijk heel veel – van kleding tot schoenen en van meubels tot servies – vinden voor een zacht prijsje. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar het is ook nog eens lekker duurzaam!

9. Verkoop je spullen
Ligt je hele zolder vol kleren die je niet meer draagt, koffers die je niet meer gebruikt en stoelen waar je niet meer op zit?

Dan is het misschien eens tijd om hier afscheid van te nemen. Gooi ze niet zomaar weg, maar probeer ze (online) te verkopen. Zo ruim je lekker op én vang je ook nog eens wat geld. Win-win!

10. Too Good to Go
Geef jij (te) veel geld uit aan boodschappen? Dan is Too Good to Go een leuke app om te downloaden.

Deze app is goed voor je portemonnee en je gaat voedselverspilling tegen. Via Too Good To Go kun je namelijk een zogenoemde Magic Box bestellen voor slechts een paar euro.

In deze box zitten allemaal producten die niet meer zo lang houdbaar zijn, maar nog wel goed zijn.

Lees ook  Man met een gigantische onderkin van 6 kilo krijgt een metamorfose

Onder andere supermarkten, wereldwinkels, bakkers en restaurants zijn aangesloten bij de app, dus je kunt bij diverse plekken in heel Nederland een Magic Box scoren.

11. Koop een fles schoonmaakazijn
Schoonmaakmiddelen – vooral die van A-merken – zijn hartstikke prijzig en gaan vaak snel op. Een fles schoonmaakazijn daarentegen gaat veel langer mee én is multifunctioneel; het is goed tegen kalkaanslag, vieze geurtjes en voetschimmels.

12. Ga naar de markt
Groenten en fruit kunnen aardig duur zijn, voornamelijk wanneer je ze koopt bij de bekendere supermarktketens.

Ze zijn op de markt echter veel lekkerder en nog goedkoper ook. Natuurlijk is gezellig over de markt lopen ook helemaal geen straf!

13. Huismerken
Ben je toch echt verknocht aan je Appie? Probeer dan eens wat minder A-merken aan te schaffen. Heus, ontbijtkoek van het huismerk is echt nét zo lekker als ontbijtkoek van Peijnenburg.

14. Zeg onnodige abonnementen op
Hoe leuk een abonnement op een tijdschrift ook is, het is niet per se nodig. Leest jouw kind graag de Donald Duck? Ga dan eens een middagje naar de bibliotheek of kijk eens in een kringloopwinkel.

Vaak worden deze oudere tijdschriften tegen een klein prijsje verkocht. En geloof ons: je kind heeft écht niet door of dit een verouderd nummer is of niet. Kijk ook eens kritisch naar abonnementen op streamingdiensten, maaltijdboxen of loterijen.

15. Eerder naar bed
Het is niet alleen goed voor je lichaam en gezondheid om op tijd naar bed te gaan, je bespaart er ook nog eens geld mee.

Wanneer je ‘s avonds een uurtje eerder naar bed gaat, bespaar je elektriciteits- en gaskosten in de avond. In de ochtend wordt het steeds eerder licht, dus hoef je nog geen lampen aan te zetten.

16. Check je stopcontacten
Sluipverbruik, zegt dat je iets? Dit houdt in dat je elektrische apparaten stroom verbruiken, terwijl je ze helemaal niet gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan een telefoonoplader die in het stopcontact zit, maar die niet wordt gebruikt om een telefoon op te laden.

Maar ook de waterkoker, het koffiezetapparaat en die staande lamp in de hoek van de kamer verbruiken stroom terwijl je ze niet gebruikt. Het kan dus lonen om een rondje stopcontacten te doen en wat stekkers eruit te trekken.

Dolfijn doodgestoken op strand

Beelden: Zware explosie tijdens podcast met John van den Heuvel