in

Heftig ongeval op A50: man ondergaat amputatie voordat hij uit auto gehaald kan worden

Een 32-jarige man uit Zwolle is afgelopen nacht ernstig gewond geraakt bij een heftig ongeval op de snelweg A50 bij Epe. De brandweer had de grootste moeite hem uit het wrak van zijn auto te krijgen. Een gespecialiseerd medisch team heeft ter plekke een amputatie moeten uitvoeren om hem uit de wagen te krijgen.

Voor zover nu bekend is de personenauto in een bocht van de weg rechtdoor gereden, meldt de politie Oost-Nederland. De sporen in het gras wijzen daarop, net als de crash. De auto van de man kwam terecht tussen de bomen die de op- en afritten van elkaar scheiden.

Ratels
Brandweermensen uit Vaassen en Apeldoorn moesten zwaar gereedschap inzetten om de auto af te pellen. Ze gebruikten hydraulisch gereedschap om stukken auto weg te knippen, maar ook spanbanden en ratels aan de bomen bij het wrak om ruimte te creëren. Dat was nodig om ambulancepersoneel bij het slachtoffer te kunnen laten komen. Die ‘operatie’ duurde zeker een uur.

Lees ook  Politie beëindigt burenruzie tussen twaalf ouderen: 'Er zijn wat klapjes uitgedeeld'

De traumaheli landde vlakbij met gespecialiseerd medisch personeel aan boord. Dat kon ter plekke een amputatie uitvoeren. Pas daarna kon de zwaargewonde man uit de auto worden gehaald en naar het ziekenhuis in Zwolle worden gebracht. De arts van de traumaheli reed mee in de ambulance naar het ziekenhuis.

Zorgwekkend
Over de ernst van de verwondingen van het slachtoffer wil de politie geen verdere details geven. Dat is ‘medische informatie’ en dus privé, zegt woordvoerder José Albers. Zij stelt wel dat de Zwollenaar in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis is vervoerd.

Lees ook  OMT-lid: ‘Niet te veel hopen op versoepeling coronamaatregelen’

Agenten zagen in de auto een cilinder met lachgas liggen. Of er een verband is met het ongeval, is niet bekend. Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond, aldus de woordvoerder. Alle scenario’s worden daarin meegenomen, dus ook eventueel middelengebruik en een te hoge snelheid.

Boete voor taxi
De politie sloot de afrit van de A50 af om brandweer- en ambulancemensen hun werk te laten doen, maar een taxichauffeur had daar geen boodschap aan. Hij kreeg een boete omdat hij de omleiding probeerde te omzeilen.

Het ongeval vond plaats even voor middernacht. Pas vele uren later kon de politie de afrit van de A50 bij Epe weer vrijgeven voor verkeer.

Man sterft nadat hij voor tram geduwd wordt in Nederland, drie tieners opgepakt

Koppel heeft oude, vieze beelden in tuin staan die honderdduizenden euro’s waard blijken te zijn