in

Heb jij een jongere zus? Pas maar op.. want zij verhoogt jouw kansen op overgewicht

Een jonger zusje in de familie erbij zorgt voor een heleboel pret. Helemaal wanneer een meisje een jonger zusje krijgt, ze kunnen dan later praten over dezelfde dingen en kleding van elkaar lenen. Wist je dat het hebben van een jonger zusje jouw kans op overgewicht sterk vergroot?

Wij vonden dit een rare stelling dus zijn wij op onderzoek uitgegaan om duidelijk te krijgen waarom, bij het krijgen van een zusje, de kans op overgewicht groter wordt. Dat komt dus door dit…

In Zweden werd er een langdurige studie gedaan van 1991 t/m 2009 waarin 13.406 zussen werden gevolgd.

Lees ook  Tbs en celstraf voor Zutphenaar (35) die meisjes (8 en 14) dwong om naakt voor Ipad te verschijnen

Daaruit konden ze concluderen dat de eerstgeborenen een hogere BMI hadden en dus meer kans hadden op overgewicht of zelfs obesitas. Dat terwijl oudere zussen gemiddeld iets lichter zijn bij de geboorte dan hun jongere zusjes.

Zussen die eerder geboren zijn hadden 29% meer kans om zwaarder te zijn dan hun jongere zussen. Ook hebben ze 40% meer kans op obesitas.

Maar wat is de nou de oorzaak van deze hele aparte bevindingen? Hier gaan een paar theorieën de ronde over.

Het kan volgens de professor Wayne Cutfield, van de universiteit van Auckland, liggen aan de bloedvaten van de moeder die voedingsstoffen aan de foetus levert.

Lees ook  Al vijfde dodelijke slachtoffer van CO-vergiftiging in Brusselse deze winter: vrouw overleden na het nemen van douche

Deze kunnen bij de eerste zwangerschappen dunner zijn. Door deze verminderde toevoer van voedingsstoffen kan het zijn dat de foetus meer vet opslaat en insuline heeft. Dit uit zich in een later leven in sneller overgewicht.

Dr Maria Peña heeft een andere theorie dat moeders hun eerste kindje meer voeding geven om een gezond gewicht te garanderen. Zo’n eetgewoonte kan iemand zijn hele leven achtervolgen.

Er is ook nog een theorie dat dit met rivaliteit te maken kan hebben. Misschien concurreert de eerstgeborene met andere om voedsel in het huis.

Zijn moeder is al drie jaar overleden, maar plotseling stond ze voor het raam

Met deze tips kun je ongezien vals spelen en altijd winnen met 30 Seconds