in ,

Heb je een sollicitatiegesprek? Zo geef je antwoord op de lastigste vraag

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je erop rekenen dat je deze vraag krijgt: ‘Waarom wil je hier werken?’. Het is vaak lastig om daar een bondig en helder antwoord op te formuleren.

Toch is het in veel gevallen een van de belangrijkste vragen voor de werkgever. Wij helpen je uit de brand: dit is de manier waarop je bij jouw aanstaande sollicitatiegesprek het beste op die vraag kunt antwoorden.

Niet alleen voor het geld
Het maakt niet uit bij wat voor bedrijf je solliciteert: er komt altijd een vraag in het kader van ‘waarom wil je hier werken?’ of ‘waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?’ voorbij.

Het is daarom belangrijk om een antwoord op die vraag voor te bereiden. Je laat daarmee namelijk aan de werkgever zien dat je onderzoek hebt gedaan naar de functie en het bedrijf.

Ook kunnen ze aan de hand van je antwoord opmaken of jouw verwachtingen van de functie overeenkomen met de werkelijkheid en of jij bij de functie past.

Lees ook  Vrouw trouwt met dader zoutzuuraanval

Je wilt de werkgever natuurlijk niet het gevoel geven dat je alleen solliciteert voor het salaris. Hoe doe je dat?

Kennis van het bedrijf en de werkzaamheden
Allereerst is het belangrijk dat je met je antwoord laat zien dat je kennis van het bedrijf hebt. Bekijk hun website of eventuele blog, zoek het bedrijf op social media op en lees nieuwsberichten over het bedrijf.

Zorg ervoor dat je basiskennis hebt over de producten die het bedrijf verkoopt of de diensten die het aanbiedt.

Is er iets dat je specifiek aanspreekt, bijvoorbeeld campagnes die het bedrijf heeft gedaan, programma’s die het aanbiedt of prijzen die het heeft gewonnen?

Dat kun je allemaal noemen in je antwoord. Je laat daarmee niet alleen zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf, maar ook dat je weet wat voor jou belangrijk is.

Kennis van deze specifieke functie
De werkgever wil met de beruchte vraag niet alleen weten of je je in het bedrijf verdiept hebt, maar ook of je goed doorhebt wat de functie inhoudt.

Lees ook  Netflix organiseert Squid Game-speeldagen in Nederland

Pak de vacature er daarom nog even bij voor je aan het gesprek begint. Maak voor jezelf een lijstje met redenen waarom jij aangenomen zou moeten worden.

Welke gevraagde kennis en vaardigheden bezit je allemaal en hoe kun je die voor het bedrijf inzetten?

Een aantal van die punten kun je noemen in je antwoord. Het bedrijf weet dan zeker dat je aan hun eisenlijst voldoet en dat je bereid bent je volledig voor de functie te geven.

Eigen dromen en doelen
Het laatste belangrijke punt: je eigen ambities. Je solliciteert voor een bepaalde functie en de werkervaring die je daarmee op gaat doen.

Door in je antwoord te noemen wat je wilt bereiken en leren, laat je zien dat je doelen hebt.

Je laat daarmee aan het bedrijf zien dat je ervan houdt om te worden uitgedaagd, dat je een plan voor jezelf hebt en dat voor jou helder is hoe de functie in dat plan past. Succes!

In Finland slapen alle baby’s in een doos. Dit zouden ze in Nederland ook moeten doen!

Pedo wil verhuizen om jongere kinderen te mis bruiken