in

Harderwijker vader verdacht van poging tot doodslag: ‘Baby op het hoofd geslagen en door elkaar geschud’

Een destijds zeven maanden oude baby uit Harderwijk heeft op woensdag 28 juli vorig jaar ernstig hersenletsel opgelopen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vader ervan dat hij zijn zoontje mogelijk met kracht op het hoofd heeft geslagen en door elkaar heeft geschud.

Dat bleek maandagmiddag in de rechtbank in Zutphen, waar besloten werd dat vader Ilie K. (33) langer vast blijft zitten.

Het wachten is nu eerst op het definitieve rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over het letsel bij de baby.

In afwachting daarvan is de voorlopige tenlastelegging van het Openbaar Ministerie dat de Harderwijker vader zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag op zijn zoontje. Zelf ontkent K. ten stelligste dat hij zijn kind iets heeft misdaan.

Ernstig letsel
Op 28 juli 2021 werd de baby met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht. Enkele dagen daarna deed de politie uitgebreid onderzoek in de huurwoning van de ouders aan de Meerkoetmeen.

Er werden schermen geplaatst rond het huis en verderop in de straat stond een zogenoemde PD-unit (plaats delict).

Lees ook  Kindercoach Jeffrey van den D. stak ex-vriendin Clarinda voor ogen eigen dochter dood

De vader werd aangehouden en zit inmiddels voor onderzoek naar zijn psychische gesteldheid in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Vanwege de coronamaatregelen was hij maandagmiddag via een videoverbinding verbonden met de rechtszaal.

Grote kracht
Daar bleek dat de Harderwijker is aangehouden na een voorlopige conclusie van een deskundige dat het letsel bij de baby zeer waarschijnlijk kort voor het medisch onderzoek is ontstaan door het uitoefenen van grote kracht.

De vader was in die periode de enige die bij het kind was. Twee door hem gemaakte filmpjes in het dossier, waarbij de baby op het tweede filmpje buiten bewustzijn lijkt, zouden zijn kwalijke rol ondersteunen.

Dat het vreselijk mis is gegaan met het jonge kind is duidelijk, maar volgens de raadsman van de vader is de oorzaak daarvan nog niet helder.

Tijdens de pro-formazitting verzocht de advocaat om vrijlating van zijn ontkennende cliënt, in afwachting van het verdere proces.

,,Mijn cliënt gaat op dit moment door een hel’’, schetste hij. ,,Het zal je maar gebeuren: je kind vecht voor z’n leven en jij wordt ondertussen aangehouden als verdachte van het iets aandoen van je kind.’’

Lees ook  Vrouw (73) om het leven gebracht

Relatie verbroken
De relatie tussen de verdachte vader en zijn vriendin is inmiddels verbroken en de huur van de Harderwijkse woning opgezegd. Het kind staat onder toezicht van jeugdzorg.

,,Ondertussen krijgt mijn cliënt het gevoel met de nek te worden aangekeken, iedereen denkt dat hij iets verschrikkelijks heeft gedaan. Een groter dieptepunt is je bijna niet voor te stellen.’’

Het OM ziet echter voldoende grond om de Harderwijker in voorlopige hechtenis te houden, zei de officier van justitie maandag.

Er zou sprake zijn van een stevige verdenking. ,,Het toebrengen van ernstig letsel aan zo’n jong kind door een persoon waarvan het kind afhankelijk is, roept bovendien veel emoties op bij de familie en in de samenleving en schokt de rechtsorde als zodanig.’’

De rechtbank is het daarmee eens en bepaalde dat K. voorlopig vast blijft zitten. De volgende zitting vindt op 7 maart plaats.

Getrouwde verpleger pleegt on tucht met psychiatrisch patiënt Halsteren: ‘Ik voelde dat ik te ver ging’

Bewoners Davisstraat durven niet naar toilet door rat die naar boven komt