in

Handig: alles wat je moet weten over het type II-mondkapje

Dit soort mondkapjes moeten we straks allemaal dragen. Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, gaan we straks ook buiten mondkapjes dragen en in binnenruimtes zoals kantoren.

Om goed beschermd te zijn, adviseren ze een ‘type II-mondkapje’. Maar wat maakt dit een ander mondkapje dan de mondkapjes die we de afgelopen tijd gebruikt hebben? We leggen het je uit.

Mondkapjesplicht
Het OMT vindt dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in winkels en supermarkten niet voldoende is.

Daarom worden mondkapjes straks ook verplicht in horeca, in drukke winkelstraten, in de sportschool en in slecht geventileerde werkplekken.

Hierbij gebruik je niet de stoffen mondkapjes die we ondertussen maar al te goed kennen, maar het zogenoemde type II-mondkapje.

Type II
Chirurgische mondkapjes bestaan uit drie categorieën: type I, type II en type IIR. Bernard Smals, apotheker en bestuurslid van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA), legt aan RTL Nieuws uit wat het verschil is: “Alle drie de typen hebben drie beschermende lagen die filterend werken.

Lees ook  Tim Hofman gaat The Voice of Holland ontmaskeren: ‘We weten alles al!’

En alle drie deze type mondkapjes zijn mondkapjes die in de medische setting worden gebruikt.

Ze zijn namelijk allemaal getest volgens een bepaalde Europese norm, zodat ze veilig kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen of verpleeginstellingen. Dat wordt ook aangeraden.”

BFE
De drie soorten mondkapjes worden getest op een aantal punten, waarvan de belangrijkste de BFE is.

BFE staat voor Bacterial Filtration Efficiency, oftewel hoe goed het mondkapje bacteriën tegenhoudt.

Hierbij betekent type I dat het mondmasker minstens 95 procent van de bacteriën tegenhoudt.

Type II houdt meer dan 98 procent tegen, en dat geldt ook voor type IIR.

Lees ook  Dronken automobilist crasht in tuin Apeldoorn en gaat er naakt ervandoor

“De R betekent dat het mondmasker niet alleen 98 procent beschermt tegen bacteriën, maar ook voor een bepaalde weerstand tegen spetters van buitenaf”, aldus Smals.

Type IIR wordt alleen gebruikt door chirurgen die een patiënt moeten opereren, en daarom is type II voldoende tegen corona.

Hoe herken je ze?
De mondkapjes zijn moeilijk te onderscheiden, maar vind je op de verpakking vaak terug om welk type het gaat.

Ook moet er op de verpakking staan dat het om een mondkapje voor medisch gebruik gaat. Dit herken je aan de CE-markering.

Smals: “In principe zijn de mondkapjes die je bij de apotheek of de drogist koopt, vaak wel type I of II. En nu we weten dat het OMT type II adviseert, kun je je aankoop daar op aanpassen.”

Waarom sommigen geen Covid-19 krijgen, zelfs als ze samenleven met iemand die besmet is

Dode onder auto was peperdure katalysator aan het stelen