in

‘Goed gesprek’ in Lelystad eindigt in moordaanslag: ‘Sekstapes maken is in onze cultuur een schande’

Zijn vrouw had een affaire, haar minnaar dreigde s*kstapes van hen openbaar te maken. En dus toog de 41-jarige Farid Y. uit Leeuwarden op 19 januari naar de Rivierenlaan in Lelystad om de boel ‘uit te spreken’.

Maar dat ging helemaal fout. Het eindigde voor de minnaar met drie kogels in been, schouder en borst.

Dat zijn vrouw een affaire had, was volgens Y. helemaal niet het probleem. Hij maakte ook wel eens een slippertje.

,,Maar nooit met een getrouwde vrouw”, merkte hij vrijdag fijntjes op in de Lelystadse rechtbank.

Het échte probleem voor de Leeuwarder is dat de minnaar van zijn vrouw haar chanteerde met die s*kstapes.

En zo dwong om een valse aangifte tegen Y. te doen wegens mishandeling. ,,Waarom? Wat had ik hem misdaan?”

Een schande
Hij vindt het ook moeilijk te verkroppen dat de s*kstapes zonder haar toestemming zijn gemaakt. ,,Ik ben een Marokkaan, mijn vrouw ook. In onze cultuur is dat een schande. Zij is wel de moeder van mijn kinderen, snapt u?”

”Zijn familie had mij ook bedreigd”
– Farid Y.

Op 19 januari was Y. net klaar met een taakstraf die hij opgelegd had gekregen voor de mishandeling van zijn vrouw, toen hij naar de Rivierenlaan ging voor een ‘goed gesprek’ met haar minnaar.

Lees ook  Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

En om die s*kstapes voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Uit voorzorg nam hij een geladen pistool mee.

,,Want hij was steeds heel agressief als ik hem over de telefoon sprak. Zijn familie had mij ook bedreigd.”

Volgens Y. schrok de minnaar behoorlijk van het onverwachte bezoekje. ,,Daarom zei ik dat hij rustig moest blijven en hem niets aan wilde doen.”

Maar dat stelde de man niet gerust. Integendeel. ,,Hij kwam op me af met een schroevendraaier en pepperspray. Toen heb ik per ongeluk een keer geschoten. De volgende twee schoten waren wel expres.”

Intensive care
Het slachtoffer werd drie keer geraakt en was ernstig gewond. Hij moest met spoed naar het ziekenhuis worden afgevoerd, lag een tijdje op de intensive care, maar overleefde de schietpartij wel.

De Lelystedeling vertelde de politie dat Y. direct met getrokken pistool zijn huis binnen kwam stormen en begon te schieten. ,,Hij verdraait de waarheid”, zei Y. daarover in de rechtszaal.

Maar volgens het slachtoffer doet juist de verdachte dat. ,,Ik heb jullie keer op keer gezegd jullie relatieproblemen zelf op te lossen.

Lees ook  Vrouw meerdere keren gestoken in woning, dader op de vlucht

Maar nee, je besloot een moordaanslag op mij te plegen. Alles wat je mij verwijt, heb je zelf gedaan”, zei hij in zijn slachtofferverklaring.

”Ik heb jullie keer op keer gezegd jullie relatiepro­ble­men zelf op te lossen. Maar nee, je besloot een moordaan­slag op mij te plegen”

Slachtoffer
Het Openbaar Ministerie ziet Y. als een ‘heel gevaarlijke verdachte’. Hij zou de ‘moordaanslag’ tot in de puntjes hebben voorbereid en alle gangen van het slachtoffer zijn nagegaan.

Daarmee zou hij wraak hebben willen nemen voor de affaire met zijn vrouw. ,,Na de schietpartij zei hij immers tegen zijn moeder dat hij zich stukken beter voelde, nu hij op het slachtoffer had geknald.”

Observeren
De officier van justitie zou de succesvolle professionele pokeraar dan ook het liefst een tijdje laten observeren in het Pieter Baan Centrum.

,,Dat hebben de deskundigen die hem onderzochten ook geadviseerd, we moeten weten of er psychiatrische problemen zijn die hieraan ten grondslag liggen.”

Maar de rechtbank vond dat – net als Y. en zijn advocaat – voor nu niet nodig. En dus eiste de officier zonder advies van het PBC naast veertien jaar cel ook tbs met dwangverpleging.

Uitspraak over twee weken.

Internet woest op dame nadat ze zeeleeuw in het water dwingt bij orka’s die hem gaan vermoorden

Vader slachtoffer over steekpartij Hoogkarspel: ’Het mes is dwars door z’n schedel gegaan’