in

Gijzelnemer Apple Store is 27-jarige Amsterdammer, eiste 200 miljoen aan cryptovaluta

De man die gisteravond in de Apple Store aan het Amsterdamse Leidseplein urenlang mensen gegijzeld hield, is een 27-jarige Amsterdammer.

Hij zou gedreigd hebben zichzelf op te blazen en legde tijdens de gijzeling zelf contact met de politie om 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand te eisen. Doordat de gijzelaar, die met een wapen werd bedreigd, wist te vluchten, kon de gijzelnemer worden opgepakt.

De gijzelnemer blijkt een strafblad te hebben in verband met de wet wapens en munitie. De politie heeft inmiddels twee woningen doorzocht. Een daarvan is de woning van de verdachte, de ander een woning waar hij vaak verbleef. Het is niet bekend wat daar is aangetroffen.

Het is ook niet duidelijk of hij bekend was bij de ggz. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de driehoek (politie, gemeente en OM) in Amsterdam.

De gijzelnemer belde zelf op naar het callcenter van de politie en eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta, aldus hoofdcommissaris Frank Paauw. De man zou gedreigd hebben zichzelf op te blazen. Toen de politie aankwam bij de Apple Store, werden agenten direct beschoten met een automatisch wapen. Daarop is door de politie het gebied afgezet.

Aan de gijzeling kwam uiteindelijk na zo’n vijf uur een einde. De gijzelnemer vroeg de politie rond 22.30 uur om water. Dat werd door middel van een robot gebracht. Op dat moment zette de gijzelaar die met een vuurwapen werd bedreigd, mogelijk een Brit, het op een lopen. Hierop ging de gijzelnemer hem achterna.

Lees ook  Deze held redde onwel geworden vrouw op snelweg: ‘Ze zat als een slappe pop achter het stuur’

De verdachte werd, eenmaal buiten, hard aangereden door een politieauto. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en was op dat moment aanspreekbaar. Het is niet duidelijk hoe hij er momenteel aan toe is.

Overval
De gijzeling volgde op een vermoedelijke gewapende overval door een man met bivakmuts. Een ooggetuige meldde aan Het Parool dat rond 17.30 uur een man de Apple Store uit liep. Toen die de politie zag, pakte hij een persoon onder zijn arm en hield diegene een pistool tegen het hoofd. Vervolgens is de persoon gegijzeld. Op sociale media werden beelden gedeeld van een man in camouflagekleding met een vuurwapen die een andere man vasthoudt en onder schot houdt.

Meerdere mensen meldden aan de Amsterdamse zender AT5 schoten te hebben gehoord. ,,Ik moest rennen voor mijn leven”, zei een van hen tegen de zender. ,,Ik stond op het zebrapad tegenover de Apple Store. Daar liep een medewerker in paniek naar buiten met een portofoon ‘overval’ roepend. Op dat moment viel het kwartje nog niet en wilde ik het zebrapad oversteken tegenover de ingang van de Apple Store. Maar toen hoorde ik pistoolschoten binnen.”

Bezoekers van cafés rond het Leidseplein moesten binnen blijven, schrijft Het Parool. Ook bezoekers van De Balie, vlak naast de Apple Store, mochten het pand op instructie van de politie niet verlaten, omdat er sprake was van schietgevaar, vertelde floormanager Dylan aan de krant.

Lees ook  Karla (75) verminkte 12 vrouwen door foute bilfillers te injecteren: 'Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’

,,We zijn naar een ruimte achterin gegaan, weg van de ramen.” Rond 18.30 is de groep (‘zo’n zeventig man’ volgens Dylan) geëvacueerd door de politie ,,Opeens stond er een schreeuwende agent voor het raam, via het Max Euweplein zijn we naar het Museumplein gebracht. Het lijkt net een videogame met alle gewapende agenten buiten”, vertelt een van de bezoekers aan Het Parool.

Het avondprogramma in De Balie, waar volgens programmamaker Tim Wagemakers zo’n 150 mensen op af zouden komen, werd gecanceld. Een voorstelling die gepland stond in het nabijgelegen theater DeLaMar werd eveneens geannuleerd. Ook het Internationaal Theater Amsterdam, in de Stadsschouwburg, hield de deuren gesloten.

‘Schokkend’
Hoofdcommissaris Paauw sprak van ‘een soort heldenrol’ voor de gijzelaar, die ‘in een split second’ handelde. ,,Het is altijd vreselijk de beelden te zien van een verdachte die wordt aangereden, maar ik denk dat de meeste mensen gelet op de situatie van dat ogenblik blij zijn dat het gebeurd is. Ik spreek alvast mijn waardering uit voor het scherp en direct handelen van de collega’s.’’

Loco-burgemeester van Amsterdam Rutger Groot Wassink sprak tijdens de persconferentie van ‘een schokkende gebeurtenis’. Hij prees het optreden van de politie en de gemaakte interventies. Volgens hem zijn alle mensen die vastzaten in het pand veilig ‘en lijken ze in goede gezondheid’ te verkeren.

Ernstige zorgen om Mattie Valk: “Wat is er gebeurd?”

Ben jij ooit ‘per ongeluk’ van bil gegaan met de zus van je vriendin? Patrick vertelt hoe hem dit overkwam