in

Gevaarlijke tijgermug opgedoken op vijf plekken door heel Nederland

Dit jaar zijn tot nu toe in vijf Nederlandse gemeenten tijgermuggen gevonden. Dat gebeurde in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Daarnaast is er in Haarlemmermeer (Schiphol) een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen, meldt de stichting platform Stop invasieve exoten, die de muggencijfers bijhoudt. De stichting baseert zich op gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. Volgens de NVWA is de kans dat tijgermuggen deze ziektes in Nederland daadwerkelijk overdragen klein.

Lees ook  Dode onder auto was peperdure katalysator aan het stelen

De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes. Toezichthouder NVWA vermeldt op de website alleen waar en wanneer de exotische muggen gevonden zijn. Hoeveel muggen er per vondst zijn gedaan staat niet op de site.

Meer plekken
De afgelopen jaren dook de mug al talloze keren op in Nederland. Naast bovengenoemde plaatsen werden ze ook gevonden in Aalten, Almere, Amstelveen, Alblasserdam, Arnhem, Bladel, Breda, Deurne, Eindhoven, Emmeloord, Etten-Leur, Hardenberg, Hoogeveen, Weert, Haarlemmermeer, Honselersdijk, Lansingerland, Montfoort, Noordoostpolder, Rotterdam, Uithoorn, Valkenburg aan de Geul, Veenendaal, Westervoort en Westland. Vorig jaar ging het in totaal om 603 exemplaren. Dat zijn er fors meer dan in 2017, toen het er nog 194 waren.

Lees ook  Syrisch jongetje (13) moederziel alleen aangetroffen op station Tilburg: ’Hij begon te huilen’

Vluchtende jongen (19) neergeschoten in Amsterdam, filmpje circuleert op Snapchat: ‘Catch hem’

Dionne Stax smoorverliefd op bekende dj