in

Getuige zag Javid (30) lachend kijken, nadat hij zijn ex op het spoor had geduwd

Met kracht duwde Javid A. (30) zijn ex-partner afgelopen najaar op het metrospoor van het Rotterdamse station Coolhaven. Het gebeurde voor de ogen van hun peuter. Wat bezielde hem?

Als versteend staren tientallen reizigers naar het spoor van metrostation Coolhaven. Het is 25 oktober en op de rails ligt een kermende vrouw. Ze kan geen kant meer op.

Enkele omstanders, gealarmeerd door het ijzingwekkende gegil van het slachtoffer én haar achtergebleven kind, schieten te hulp.

Uiteindelijk weet een man met krukken de vrouw te redden. Zijn helpende hand komt net op tijd: de eerstvolgende metro arriveert zo’n 30 seconden later en het licht van de koplampen is al te zien.

Ondertussen staat A., zo neemt een getuige waar, lachend naar het tafereel te kijken. Omstanders weten hem te overmeesteren, waarna de redder hem in de houdgreep neemt. Niet veel later arriveert de politie.

”Hij heeft het slachtof­fer in elk geval nooit willen doden. Hij schrok toen hij de camerabeel­den zag”
– Kim Kuster, Advocaat van Javid A.

Eerder veroordeeld voor partnermishandeling
Wat bezielde A. om zijn ex-geliefde, nota bene de moeder van zijn kind, met kracht op een metrospoor te duwen terwijl de peuter toekeek? Het is de vraag die het Openbaar Ministerie al maanden bezighoudt.

Lees ook  Slachtoffers dodelijke steekpartij Almelo waren 70 en 52 jaar oud

Het staat vast dat het rommelde tussen de twee ex-geliefden. Volgens de aanklager waren bij de politie al eerder ‘zorgelijke signalen’ over het duo binnengekomen.

Onduidelijk is nog waarover die gingen. Bekend is wél dat A. in Frankrijk al eens is veroordeeld voor partnermishandeling.

‘Hij schrok van de camerabeelden’
Maar waarom A. zijn ex nou precies van het perron duwde? Persoonlijkheidsonderzoeken geven geen duidelijkheid en ook de geboren Afghaan zelf zegt het niet te weten.

Volgens zijn advocaat, Kim Kuster, is het incident voor hem omgeven met een waas. ,,Hij heeft het slachtoffer in elk geval nooit willen doden. Hij schrok toen hij de camerabeelden zag.”

Camera’s, zo vertelde de aanklager dinsdag tijdens een voorbereidende zitting, hebben de duw vastgelegd en vormen belangrijk bewijs tegen de verdachte. ,,Duidelijk is te zien dat A. een aanloop neemt en zijn ex-partner duwt.”

De beelden staan volgens hem in schril contrast met hetgeen de verdachte de politie tijdens zijn eerste verhoren heeft verteld.

Toen verklaarde A. dat hij het slachtoffer wilde omhelzen, maar schrok van haar gil en het vervolgens mis zag gaan.

Met ex-partner meegelopen naar station
Javid A., toentertijd woonachtig in Frankrijk, was op 25 oktober in Nederland om zijn kind te bezoeken.

Lees ook  Man valt moeder en dochter uit Almelo in Nijverdal uit niets aan: ‘In psychose’

Hij zou met zijn ex-partner zijn meegelopen naar het station. Zij was op weg naar de stad om inkopen te doen.

Het Openbaar Ministerie vervolgt A. voor een poging doodslag. Kuster stelt op haar beurt dat de verdachte het slachtoffer nooit heeft wíllen doden.

Ook stelt ze dat het slachtoffer alléén blauwe plekken en schrammen aan het voorval heeft overgehouden. De advocaat doet geen uitspraken over de eerdere veroordeling van de verdachte.

A. was dinsdag door middel van een videoverbinding bij de zitting aanwezig, maar zweeg. De zaak gaat op 14 april verder en wordt dan inhoudelijk behandeld.

Bij een eventuele veroordeling zal Nederland A. ná zijn straf aan Frankrijk overdragen. De autoriteiten hier zien hem namelijk als vreemdeling.

Pool met veertien glazen alcohol achter de kiezen
Het incident vond overigens een week na soortgelijk drama plaats. Een 39-jarige Pool overleed op 18 oktober nadat hij, volgens justitie, door een tiener van het perron was geduwd.

Het slachtoffer had zo’n veertien glazen alcohol achter de kiezen en zou zich aan jongeren bij de halte hebben ‘opgedrongen’.

Rien sterft in een plas bloed nadat hij vijf keer tevergeefs naar 112 belde

Moeder van overleden baby Yara had crack gerookt, coke en GHB gebruikt