in

Ernstige verwaarlozing: Tielse moeder zou dochter vanaf haar 7e jarenlang hebben mishandelt

ARNHEM – Een 37-jarige vrouw uit Tiel, zelf in haar jeugd misbruikt, wordt ervan verdacht dat ze haar dochter vanaf haar zevende jarenlang mishandelde, kleineerde, opsloot, regelmatig geen eten gaf en zonder voldoende kleren buiten zette in de kou.

Justitie verwijt haar verder dat ze het meisje geen dekens voor op bed gaf, haar soms dwong de hele nacht te blijven zitten en haar te controleren met een camera en een babyfoon. De vader wordt verweten dat hij niet ingreep.

Dat bleek dinsdag op de rechtbank. Op school stal het meisje uit de broodtrommels van klasgenoten. Buren maakten melding dat ze boven uit het raam plaste en hadden de indruk dat ze werd opgesloten. Ze zou bij hen ook om eten hebben gevraagd.

‘Rijke fantasie’
De moeder ontkent de mishandeling. Ze zei op zitting dat haar dochter veel liegt en een rijke fantasie heeft. De ouders sloten het meisje ’s nachts op, zei de vader, voor haar eigen veiligheid. Ze hadden haar weleens betrapt terwijl ze met een groot, gevaarlijk mes een stuk kaas afsneed. Ze ontkenden dat ze haar overdag ook opsloten, zoals het meisje heeft gezegd.

De moeder sprak over het onhandelbare gedrag van het meisje. Ze vernielde veel en smeerde de boel onder, zei ze. Dat was ook de reden dat er geen gordijnen in de slaapkamer hingen. De rechtbank liet foto’s van die kamer zien. Er hangt niet alleen niets voor de ramen, ook de muren zijn kaal en er ligt niets op de grond. Er is geen speelgoed. Er staan alleen wat kasten.

Lees ook  Xivano (12) fietste gewoon naar school tot er vuurwerk in z’n gezicht ontploft: ‘Fuck, we hebben hem geraakt’

Wijkagent
De zaak kwam aan het rollen in mei 2021. Het inmiddels elfjarige meisje was niet teruggekomen van school en de moeder belde de wijkagent. Die trof haar aan in een parkje. Ze wilde niet mee naar huis en zei dat haar moeder haar een rotkind noemde. Hij nam haar toch mee en zag dat de moeder meteen tegen het meisje tekeer ging. Hij deed een zorgmelding.

In diezelfde periode kwam er een anonieme melding uit de buurt dat de moeder al jaren op het kind schold en haar buiten de deur zette.

Op school vertelde het meisje dat haar moeder haar opsloot in een lege kamer met alleen een vieze matras en het raam open terwijl ze alleen een onderbroek aan had. Ze had altijd honger, mocht niet plassen als ze op haar kamer werd opgesloten en moest ’s nachts op bed zitten. Haar moeder controleerde haar met de camera en de babyfoon en hield haar met tikgeluiden uit haar slaap.

Lees ook  Man uit Veldhoven steelt babylijk uit graf

Het meisje werd na deze meldingen uit huis geplaatst. Ze ging tijdelijk bij haar oma en opa wonen. Inmiddels woont ze onder toezicht weer thuis.

Instanties
Verschillende hulpverlenende instanties zijn bij het gezin betrokken geraakt. De ouders vinden dat die het niet goed hebben gedaan. Ze vroegen om hulp bij het omgaan met hun kind, maar kregen volgens hen niet voldoende handvatten.

Maar ligt het wel aan het gedrag van het meisje?, zo vroeg de rechtbank zich af na een urenlange ondervraging. Er ligt geen diagnose die het door ouders genoemde onhandelbare gedrag kan verklaren. En waarom ging het wel goed met haar toen ze bij haar oma en opa woonde?

De rechtbank stelde een persoonlijkheidsonderzoek naar de moeder voor. Ze wil weten of haar traumatische verleden doorwerkt in hoe ze met haar kind omgaat. De oma, haar moeder, heeft al gezegd dat ze een dwangneurose heeft.

De verdachte besloot na enig aandringen dat ze hier wel aan mee wil werken. De zaak is voor minimaal drie maanden aangehouden.

Vrouw laat haar lippen volspuiten met botox tot 4 keer de oorspronkelijke grootte

Dronken moeder brengt kind midden in nacht naar school