in

Drachtige pony dood na afgestoken vuurwerk: ‘Vreselijk’

De familie Damhuis is ‘woedend en verdrietig’. Vrijdagavond vond Gerard Damhuis een pony met afgerukte poot in het weiland bij zijn boerderij in het Twentse Tilligte.

Het paardje was in paniek geraakt nadat er een stukje verderop bij een café door bezoekers van een bruiloft vuurwerk was afgestoken.

Voor de dierenarts restte er zaterdagochtend niets anders dan de pony te laten inslapen. „En dat allemaal door onbenulligheid met vuurwerk”, zegt Gerard Damhuis (66).

„Ik heb er niet van geslapen. Zie steeds weer die afgerukte poot rechtop in het zand staan. Dat beeld krijg ik niet uit mijn hoofd. Mijn broer en zus zijn er ook helemaal ziek van.”

Lees ook  Wolf doodgereden op provinciale weg bij Elspeet

Op dierendag notabene, toont Damhuis aan de fotograaf de afgerukte poot. Want de verminkte pony is op advies van de politie in verband met het verzamelen van bewijs nog niet geruimd.

Eigen poot geamputeerd
Het weiland aan de Ootmarsumsestraat is omheind met lint waar stroom op staat. Door het afsteken van het vuurwerk zijn die negen pony’s die in het weiland stonden in paniek geraakt en gaan rennen.

„Ze hebben de afrastering omver gelopen”, zegt Damhuis. „Het lint heeft zich daarbij om de poot van één van pony’s gewonden.

Hij is toen in blinde paniek weer gaan rennen en heeft zijn eigen poot als het ware geamputeerd.”

Lees ook  Fotoshoot eindigt in drama: luipaard bijt Duits model in hoofd, slachtoffer zwaargewond

Nog geen aangifte gedaan
De broers Gerard en Alfons Damhuis hadden zaterdag contact met de politie. „We hebben gezegd dat we tot zondagavond negen uur zouden wachten met aangifte, omdat we de daders de kans wilden geven zich te melden.”

De dader(s) meldde zich nog niet, wel belde er iemand die tot de vriendengroep behoort van waaruit het vuurwerk werd afgestoken.

Damhuis: „Er komt hier vanavond bij ons thuis een afvaardiging van die jongens voor een gesprek. Van het resultaat daarvan laten we afhangen of we alsnog aangifte gaan doen.”

Nederlander (18) die in België tiener doodstak ‘zou zijn plaats willen innemen’

Agent (41) verongelukt tijdens opleiding voor de ogen van zijn collega’s