in

Doodzieke kater gedumpt op straat, asiel zet alles op alles met spoedoperatie: ‘Weten niet of hij het haalt’

Kater Mauwtje balanceert op de rand van leven en dood. Twee dagen geleden werd het gedumpte beestje gevonden door dierenasiel Vlaardingen, dat direct hulp inschakelde. De kater wordt deze week geopereerd in een spoedkliniek. Of hij het haalt, is onzeker.

De vijfjarige kater zat in het asiel de hele tijd in elkaar gedoken. Hij oogde kwetsbaar en kwijlde veel. ,,Toen wisten we dat er iets aan de hand was”, zegt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming. Ze schakelde een dierenarts in, die het beest uitgebreid onderzocht. De diagnose: levershunt.

Bij levershunt is er een extra ader die buitenom de lever loopt. De lever kan de giftige stoffen zo niet uit het bloed filteren. De symptomen treden meestal binnen een jaar na de geboorte op. Het dier is vermoeid, sloom, drinkt veel, groeit traag en kwijlt veel. In enkele gevallen – zoals bij Mauwtje – gebeurt dat pas veel later. Maar als er symptomen zijn, is het einde voor de dieren vaak nabij. Ze vergiftigen zichzelf langzaam.
Waar zit de ‘foute’ ader?

Er was maar één oplossing voor het dierenasiel: Mauwtje moest geopereerd worden. En snel ook, want een leveraandoening kan heel snel fout gaan. De spoedkliniek wilde de kater vandaag al laten opereren, maar de artsen stuitten vandaag in de kliniek op een probleem. Ze weten niet precies waar de ‘foute’ ader zit.

Lees ook  Haar van vrouw (22) in brand gestoken in Tilburg

Daarvoor is een aanvullende CT-scan nodig. ,,Zonder CT-scan kan de operatie niet uitgevoerd worden”, zegt Thijssen. ,,De scan wordt zo snel mogelijk gepland. Tot die tijd komt Mauwtje terug naar het asiel en ondersteunen we hem met medicijnen waar hij erg goed op reageert. De operatie gaat dus op een later moment plaatsvinden.”

Alle operaties, scans en onderzoeken zorgen voor een flinke kostenpost: 3500 euro. Het dierenasiel roept de hulp in van dierenvrienden via een doneeractie. ,,Als we dieren kunnen redden laten we dat nooit afhangen van het financiële plaatje”, zegt Thijssen. ,,Mauwtje heeft gewoon direct hulp nodig. We bekijken wel of het dier na een operatie nog goed kan leven.” Inmiddels gaven 125 mensen een donatie. De teller staat op 1.600 euro.

Kater blijkt toch gechipt

De operatie is niet zonder risico. Thijssen: ,,Het is een zware operatie. We weten niet zeker of hij het gaat halen.” De eerste dagen na de operatie zijn cruciaal. ,,Na de operatie verblijft hij nog twee dagen in de spoedkliniek. Daarna gaat hij waarschijnlijk eerst naar een gastgezin, waar hij de zorg en medicatie krijgt die hij nodig heeft.”

Lees ook  Luana heeft niemand nodig: ‘Ik kom klaar door naar mezelf te kijken in de spiegel’

Waarom de kat precies is gedumpt, blijft onduidelijk. Tijdens het onderzoek van de arts bleek dat Mauwtje is gechipt. Het asiel nam deze week contact op met de eigenaar. ,,Dat bleek de eerste eigenaar te zijn. Die had de kater gechipt, maar enkele maanden geleden weggegeven aan iemand anders. Er is geen enkel contact meer tussen die twee. We kunnen de laatste eigenaar dan ook niet bereiken.”

Het asiel deed meerdere oproepen de eigenaar te vinden, maar niemand reageerde. Het vermoeden bestaat dat de kater is gedumpt. Mogelijk omdat hij symptomen vertoonde. Toch is Mauwtje, los van zijn levensbedreigdende aandoening, een vriendelijke babbelaar. Hij ‘mauwt’ continu, daarmee doet hij zijn naam eer aan, zegt Thijssen. ,,Hij is erg lief en geeft veel kopjes. Hopelijk herstelt hij weer volledig.”

Vrouw ziet Airpod aan voor pijnstiller: ’Mijn maag bleef verbonden met iPhone’

Deze nieuwe maatregelen gelden vanaf vandaag per direct op basisscholen