in

Dollemans­rit eindigt in weiland in Epse: man belt niet 112 voor zwaargewon­de vriendin (16), maar appt zijn ouders

Een 16-jarig meisje uit Deventer stond doodsangsten uit toen haar vriend naast haar in de auto vorig jaar maart in Eefde op de vlucht sloeg voor de politie. De auto ging er met hoge snelheid vandoor, reed tijdens de dollemansrit twee keer door rood en raakte in Epse in de slip. Het voertuig sloeg meermalen over de kop en landde in een bouwland. Het meisje raakte zwaargewond.

De officier van justitie eiste dinsdag een gevangenisstraf van acht maanden en een rijverbod van vier jaar tegen een 22-jarige Arnhemmer. Die was volgens de officier de chauffeur, maar had geen rijbewijs. De verdediging vond niet bewezen dat hij degene was die de auto bestuurd had en vroeg om vrijspraak.

Opknappertje
Het is 17 maart 2020. De dan 20-jarige Arnhemmer heeft zijn vriendin net voorgesteld aan zijn ouders en ze rijden samen terug naar Deventer in de Alfa Romeo die hij twaalf dagen daarvoor voor 250 euro heeft gekocht. Een opknappertje. Met één van de banden mag hij slechts 80 kilometer per uur rijden.

De politie ziet de auto om 00.15 uur in Eefde rijden en bedenkt dat de apk van het voertuig weleens verlopen kan zijn. Uit een check blijkt dit inderdaad het geval, de agenten zetten de achtervolging in. De chauffeur negeert een stopteken en geeft gas. Hij jakkert richting Gorssel, rijdt twee keer door rood en uiteindelijk zien de agenten de achterlichten in Epse verdwijnen.

Ze gaan zoeken in een woonwijk, maar horen even later van een collega dat de auto is aangetroffen in het bouwland. Hij zit zo in de kreukels dat niet meer is te zien om welk merk het gaat. Twee gewonden liggen buiten de auto. Verder staan daar de vader, moeder en een oom van de Arnhemmer. In plaats van een ambulance te bellen voor zijn zwaargewonde vriendin, blijkt hij hen geappt te hebben. Ook de familie heeft geen alarm geslagen.

Gebroken heupkom
De Arnhemmer ontkent dat hij de auto bestuurde en spreekt over twee vrienden die ook in de wagen zouden hebben gezeten. Zijn vriendin beaamt dat. De politie gaat zoeken met een speurhond en helikopter, maar vindt niemand. De Arnhemmer en zijn vriendin worden alsnog per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen blijken mee te vallen, maar het meisje heeft een gebroken heupkom, heiligbeen, enkel en meerdere gebroken wervels.

Lees ook  Man (43) opgepakt na vondst dode vrouw in kofferbak bij ziekenhuis Almelo

Uit onderzoek blijkt dat de auto met zeer hoge snelheden heeft gereden. Vlak voor het ongeluk nog met 134 kilometer per uur. Uit een warmtemeting in de auto komt naar voren dat het niet waarschijnlijk is dat er iemand op de achterbank heeft gezeten. Verder blijkt dat het dna van de Arnhemmer op de airbag aan de bestuurderskant zit. Voor de officier van justitie voldoende aanwijzingen dat hij de bestuurder is.

Daar komt bij dat het meisje later op haar verklaring terugkomt. ,,Ik heb destijds gelogen. Ik was verliefd op hem, maar de verkering is nu uit.” Ze zegt dat hij na het ongeluk niets meer van zich had laten horen.

Lees ook  Familie Bauer enorm geschrokken door herseninfarct Mariska: 'Blij dat ze weer thuis is'

Voicemail
De Arnhemmer was niet op de strafzitting. Hij had gehoord dat het meisje op de rechtbank gebruik ging maken van haar spreekrecht en wilde een confrontatie uit de weg gaan. Het meisje bleek er echter helemaal niet te zijn. De officier van justitie probeerde nog contact met haar te leggen, maar kreeg de voicemail. De verdachte, die vaker met justitie in aanraking kwam voor rijden zonder rijbewijs, heeft steeds gezwegen. Met het meisje gaat het nog steeds niet goed. Ze kan nog niet goed lopen en het is niet duidelijk of ze wel helemaal herstelt.

De officier van justitie vindt dat de verdachte roekeloos heeft gereden. Hij neemt het de Arnhemmer kwalijk dat hij die nacht in het veld heeft gedaan of er nog andere betrokkenen waren en zich niet heeft bekommerd om zijn zwaargewonde vriendin. Hij merkte op dat zij heel erg bang is geweest tijdens de dollemansrit.

Beangstigend
,,Hij zei haar dat hij ‘aan de wouten wilde ontkomen’. Ze zag aankomen wat er uiteindelijk is gebeurd. Dat moet heel beangstigend zijn geweest voor een 16-jarig meisje.” Dat hij niet naar de zitting kwam, noemt hij ‘struisvogelgedrag’. ,,Hij wil niet onder ogen zien wat hij heeft aangericht.”

De advocate van de verdachte vindt dat niet uit te sluiten valt dat het meisje heeft gereden. Ze noemde haar latere verklaring onbetrouwbaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Wildpoepende vrouw al wekenlang kwelgeest in hartje Apeldoorn

Waarom vrouwen vaak ’s nachts in hun slaap klaarkomen