in

Dierenambulance dringt aan op stop verkoop lijmplanken: ‘Geen benul van pijnlijke dood’

De Dierenbescherming roept webshops dringend op geen lijmplanken meer te verkopen voor het bestrijden van ongedierte.

Het gebruik ervan is illegaal en leidt tot een pijnlijke dood van muizen en ratten en soms ook dieren die onbedoeld vast komen te zitten. ,,Mensen schrikken wanneer ze zien wat voor ellende dit veroorzaakt.”

Het gebruik van lijmplanken is verboden in Nederland. De verkoop is echter toegestaan omdat professionals vrijstelling kunnen krijgen.

,,Maar dat is vaak niet bekend bij de doorsnee koper. Bij de webshops wordt dat niet vermeld, ook niet dat het voor een langzame en pijnlijke dood zorgt voor de dieren die vast komen te zitten.

Die sterven uiteindelijk van de honger en dorst”, legt Lisanne de Boer van de Dierenbescherming uit.

De belangenvereniging heeft een maand geleden 25 webshops in Nederland benaderd met de vraag te stoppen met verkoop of een duidelijke disclaimer te plaatsen.

Lees ook  ‘De eenzaamste beer ter wereld’ sterft een paar maanden later nadat ze uit circus is gered

,,Eén winkel gaf daar gehoor aan. Drie andere webshops hebben duidelijke informatie verstrekt op de site. De rest gaat verder met de verkoop.”

De Dierenbescherming strijdt al jaren tegen de omstreden lijmplanken. Bij de verschillende dierenambulances komen nog regelmatig meldingen binnen van dieren die vast komen te zitten.

,,Niet alleen muizen en ratten, maar ik heb ook pimpelmezen, roodborstjes en een uil moeten bevrijden”, zegt Iris van Zeijl van de dierenambulance in de regio Rotterdam. Zelfs een kat moest worden kaalgeschoren om los te komen van de lijm.

Het bevrijden van de dieren is intensief werk, legt Van Zeijl uit. ,,Met bloem of pannenkoekenmix kunnen we de lijm losmaken van de vacht of veren, daarna begint het herstelproces.

Bij vogels moeten de veren weer opnieuw groeien.” Volgens Van Zeijl schrikken mensen vaak van de gevolgen van de val die ze hebben gekocht en geplaatst.

Lees ook  Brute slachtpartij in weiland Bathmen: schapen gevild en onthoofd

,,Ze zijn onwetend over hoe die werkt. Wanneer de muis vast komt te zitten, duurt het nog dagen voor ie overlijdt. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Dan worden wij gebeld.”

Lisanne de Boer van de Dierenbescherming zegt dat er veel diervriendelijkere alternatieven voor de lijmplanken zijn.

,,De beste bestrijding is het huis onaantrekkelijk maken voor ongedierte. Ruim etensresten zo snel mogelijk op en laat vuilniszakken niet te lang liggen.

Dan hebben muizen snel genoeg door dat er niks te halen valt.” Ook zijn er diervriendelijke vallen, vult Iris van Zeijl aan. ,,Met een emmer en een stuk kaas kan makkelijk zelf thuis een val worden gemaakt.”

Eerder maakten we een video over medewerkers van de Dierenambulance die een muis bevrijden van een lijmplank. De melder had de val zelf geplaatst, maar had achteraf medelijden:

Maak kennis met Merel, de lekkere zus van Jutta Leerdam

Advies van diëtiste: pizza als ontbijt is beter voor de gezondheid