in ,

Deze beestjes haal je allemaal binnen met je kerstboom

Torretjes, spinnetjes en luizen. Met de kerstdagen in zicht halen veel Gelderlanders een kerstboom in huis, maar ook veel diertjes.

De boom kan een schuilplaats zijn voor veel insecten als torretjes en spinnetjes.

Die beestjes worden, zonder dat mensen daarbij stilstaan, met de boom mee naar binnen gesmokkeld.

Jetske de Boer is entomoloog, oftewel insectendeskundige, en is verbonden aan de Aeres Hogeschool in Wageningen en aan het Nederlands Ecologisch Instituut.

Een vers gekapte kerstboom blijkt vol met beestjes te zitten als ze die uitklopt in haar laboratorium.

“Het zijn er wel honderden”, zegt ze. Een Noors onderzoek wees eerder uit dat er in totaal wel 25.000 insecten in een boom kunnen zitten.

Lees ook  Je kunt nu een silicone voet kopen met ingebouwde vagijn – inclusief tenen, enkel en hiel

Het gaat dan om verschillende soorten. De Boer trof bij bomen bladluizen, spinnetjes, springstaarten, kevers en een aantal mieren aan.

Aan de wandel
Door een aantal keer op de boom te tikken vallen de beestjes op de onderzoekstafel. De insecten kruipen over het witte tafelblad, waardoor ze goed zichtbaar zijn. In een bakje doet De Boer ook wat takjes en beestjes, die ze met de microscoop onderzoekt.

“Als de beestjes van buiten naar binnen worden gehaald, worden ze actief”, vertelt De Boer. “Ze ontwaken uit hun winterslaap en gaan aan de wandel.”

Lees ook  Twee peuters (3) gedood tijdens het spelen door roekeloze bestuurder die op hen inrijdt

Goed teken!
“Ik vind het een goed teken dat er zoveel beestjes in de boom te vinden waren. We horen vaak dat het slecht gaat met de biodiversiteit in Nederland, dat we dan nu zoveel insecten in een boom vinden is voor mij een goed teken”, aldus de insectenspecialist.

Mensen die het niet zo met insecten hebben, kan De Boer geruststellen: “Ze komen ineens in een warme omgeving en daar zijn ze niet op aangepast nu in de winter.

Het is ook vaak droog in onze huiskamers, dus ze leven niet erg lang de insecten die we zo naar binnen halen.”

Man verliest op tweede werkdag twee vingers en krijgt 235.000 euro schadevergoeding

Bredanaar prostitueerde zijn vriendin een ‘diepzwarte hel’ in: ‘Ik wil dat je alles doet, lieffie’