in

‘De eenzaamste beer ter wereld’ sterft een paar maanden later nadat ze uit circus is gered

Het grootste deel van haar leven bracht Jambolina in gevangenschap door. Slechts enkele maanden nadat ze uit een circus was gered, overleed de beer.

Het droevige verhaal van Jambolina begon in 2009, toen ze in een dierentuin in de Krim werd geboren. Alhoewel ze pas een paar weken oud was, werd ze bij haar ouders weggehaald en aan een Oekraïens circus verkocht.

De volgende 10 jaar zou ze in een veel te kleine kooi worden gehouden en gedwongen worden om trucjes op te voeren. Gezelschap had ze niet, sterker nog, Jambolina had zelfs nog nooit een soortgenoot gezien.

Het vreselijke bestaan van de arme beer veranderde met de komst van de coronapandemie. Omdat het circus geen optredens meer kon opvoeren, restte de eigenaar geen andere optie dan haar te verkopen.

Lees ook  Werkstraf voor man die kop van duif trekt: ‘Ze schijten monumenten onder en maken lawaai’

De organisatie Four Paws redde de beer en bracht haar verleden jaar december naar het Arosa Bear Sanctuary. Daar was de bruine beer meteen aan een winterslaap begonnen, iets wat ze in gevangenschap nooit had kunnen doen!

In mei werd ze wakker en leerde ze Meimo kennen, een mannetjesbeer. De eerste keer dat ze met een soortgenoot kon spelen! Binnen de kortste keren raakten ze bevriend.

Maar helaas zou Jambolina korte tijd van haar vrijheid kunnen genieten. Op 5 augustus zou er een routineoperatie plaatsvinden. De beer zou gesteriliseerd worden en een gebitsreconstructie krijgen, om jaren verwaarlozingen te herstellen. Maar na haar verdoving werd ze nooit meer wakker …

Lees ook  Dierenarts onthult: Wat huisdieren doen, minuten voordat ze inslapen

“Met pijn in het hart en diepste droefheid moeten we jullie mededelen dat Jambolina plotseling en onverwacht is overleden,” liet Four Paws op sociale media weten. “Ondanks alle pogingen om haar te reanimeren, is ze helaas overleden. We zijn momenteel aan het onderzoeken wat de dood van Jambolina heeft veroorzaakt.”

Het is erg droevig dat Jambolina zo kort heeft kunnen genieten van haar vrijheid. Maar, het is een kleine troost dat haar laatste momenten niet in gevangenschap waren, maar in de natuur en omringd door haar soortgenoten.

Man weigert huis te verkopen en is inmiddels volledig omsingeld door nieuwbouw

Poes redt brandende schuur binnen om haar kittens te redden