in

Collega’s nemen laatste afscheid van Tina (14), “de dapperste explosievenhond van het Belgisch leger”

Afgelopen donderdag werd er afscheid genomen van de Mechelse herder Tina. De viervoeter maakte deel uit van Eenheid 11 Bataljon Genie uit Burcht bij Zwijndrecht (België).

Tina werd door collega’s in uniform onder een eresaluut naar het crematorium binnengebracht, bericht HLN. Daar kon een laatste groet worden gebracht aan “de dapperste explosievenhond van het Belgisch leger”, voordat ze werd gecremeerd.

De hond ging driemaal op missie in Afghanistan, met haar handler Francis Baetens. Daar spoorde ze explosieven op. Elke keer als ze iets vond, bleef ze stokstijf staan.

Lees ook  Dronken Nederlander wil auto op landingsbaan parkeren in Düsseldorf

Tina hield ervan om te spelen en geaaid te worden. Met haar vriendelijke inborst werd ze snel maatjes met iedereen.

Helaas bleek dat Tina een hersentumor had. Hoewel het leek dat ze nog vrij gezond en sterk was, kreeg ze zondagavond een epileptische aanval, waarna er nog drie achterna kwamen. Bij een dierenarts werd de tumor vastgesteld, waarna een emotioneel afscheid volgde voor Francis en zijn gezin.

Lees ook  Eindelijk bewijs: Vóór 10 uur ’s ochtends beginnen met werken is slecht voor de gezondheid!

Hij hoopt dat het verhaal van Tina ervoor zorgt dat in de toekomst ook dieren erkend worden voor hun prestaties en dapperheid. “Tina en andere EDD’s offeren hun leven voor ons op en worden het gevaar ingestuurd zonder dat zij dat zelf beseffen. Dat wordt nog te weinig erkend,” vertelde hij aan HLN.

Zien: dit is hoe 80’s popidool Rick Astley er tegenwoordig uitziet

Yvonne baalt van haar rondingen: ‘Mannen nemen me niet serieus’