in

Chauffeur vrachtwagen dodelijk ongeluk Ridderkerk schrikt van reacties op sociale media: ‘Dit is zwaar ongepast’

“Deze chauffeur verdient een lintje” en “dit is een held”. Dat schreven mensen op sociale media naar aanleiding van het dodelijk ongeluk, maandag in Ridderkerk.

Een 20-jarige man uit Eindhoven overleed, nadat een vrachtwagenchauffeur zijn dieplader in beweging zette.

Vermoedelijk had het slachtoffer zich onder de wagen verstopt om aan de politie te ontkomen. De chauffeur is teleurgesteld en boos vanwege de reacties. Hij vertelt zijn verhaal tegen Rijnmond.nl.

Het is voor Piet* een dag als alle andere. Om 02:45 uur gaat de wekker. Thuis doet hij routinematig de vaste dingen.

Daarna stapt hij in zijn auto en gaat op weg naar Ridderkerk, waar zijn vrachtwagen staat geparkeerd.

“Bij aankomst bij het terrein zie ik agenten staan. Ze kijken in de wei waar de schaapjes staan met lammetjes. Vervolgens zie ik verderop de auto van de vaste beveiliger staan én een politiebusje.

Oké, er is iets aan de hand. Ik zie ook een politie busje rijden. Ze zijn in de bosschages aan het zoeken.”

Agente schijnt met zaklamp in de auto
De chauffeur rijdt verder op het terrein. Het is duidelijk dat de politie mensen zoekt. Hij komt een agente tegen die met haar zaklamp in zijn auto schijnt. Hij mag verder rijden.

“Ik parkeer mijn auto en loop naar mijn vrachtwagen. Ik open de deur, zet mijn tas op de voorstoel en pak mijn werkhandschoenen om mijn controleronde te doen om de vrachtwagen.”

Piet is chauffeur en vervoert hoogwerkers op een dieplader. Dat betekent altijd losse lading, dus goed controleren is een must.

Lees ook  Yuri getrouwd met s*kspop Margo slaat alarm omdat ze ‘kapot ging’

“Mijn controleronde begint aan de linkerkant van de auto met het checken van de spanbanden en de kettingen waar de machines mee zijn vastgezet. Dat doe ik ook aan de andere kant van de auto.”

Alles is in orde, zo lijkt het. Hij start de motor van de vrachtwagen. “Ik zie op het dashboard dat de luchtketels leeg zijn na het weekeinde.

Dat betekent luchtdraaien voor de vering en de remmen, de verlichting aan, de bestuurderskaart invoeren en de navigatie instellen op het adres waar ik naartoe moet.”

Na vier tot vijf minuten geeft de vrachtwagen aan dat er voldoende lucht is om te gaan rijden. Piet zet de vrachtwagen in beweging. “Maar ik weet niet dat hij zich heeft verstopt onder de trailer.

Na dertig meter te hebben gereden, komen een agent en de beveiliger op mijn vrachtwagen af rennen. ‘Stoppen, stoppen! We hebben een vreemd geluid gehoord’, en ze kijken onder de vrachtwagen.”

‘Meerdere levens verwoest’
De volgende momenten verandert zijn dag volledig. “Om 03:45 uur zijn meerdere levens verwoest. Niet alleen dat van de man, die onder de trailer ligt. Ook van zijn naasten en vrienden. En van mij. Ons rest alleen de vraag: waarom?”

De chauffeur vertelt niet wat hij daarna meemaakt. “Dit is niet relevant. Waarom niet? Deze jongeman heeft ook een vader, moeder, broertje, zusje en familie en vrienden. Ik heb echt met hen te doen. Bedenk maar hoe het zou zijn als het jouw zoon of broer zou zijn.”

Lees ook  Oh, wow: ‘thigh gap’ sieraden zijn een internethit

De reacties op sociale media hebben hem nog gestoord. Daar staat “deze chauffeur verdient een lintje” en “dit is een held.” “Dat vindt hij zwaar ongepast.

“Waarom? Ik ben ook een mens en wat er is gebeurd, daar hoef je niet trots op te zijn. We zijn allemaal mensen en kunnen niet allemaal perfect zijn. Dit wil niemand meemaken.”

Piet weet ook dat hij deze dag nooit meer zal vergeten. “Ik zal de rest van mijn leven opstaan met de gedachte ‘wat als’ en zal er altijd mee naar bed gaan.

Dit zal mijn bagage zijn voor de rest van mijn leven. Als ik het kon veranderen zou ik het gelijk doen. Maar het is zo gelopen. Ik wens de familie heel veel sterkte toe met dit verlies. Dit heb ik niet gewild.”

Onderzoek loopt
De politie laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is. Het is nog steeds onbekend wat het 20-jarige slachtoffer deed op het terrein waar de vrachtwagen stond.

De melding was dat drie mannen het tegenover gelegen terrein van het transferium betraden, mogelijk om spullen op te halen of te stelen.

Het zou mogelijk om uithalers gaan. Mogelijk heeft het slachtoffer zich voor de politie willen verstoppen. Een 27-jarige man uit Heeze zit vast. De derde verdachte is nog voortvluchtig.

*Gefingeerde naam.

Man (94) voor aanranding demente ouderen twee jaar de cel in

Familie van neergeschoten lerares krijgt tweede klap: echtgenoot sterft twee dagen na schietpartij in Texas aan “gebroken hart”