in

Buschauffeurs Ter Apel staken opnieuw tegen overlastgevende asielzoekers: ‘Gewoon helemaal zat’

Buschauffeurs uit Groningen en Drenthe hebben vrijdagochtend opnieuw actie gevoerd tegen de al jaren durende overlast van asielzoekers uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Tussen 5.00 en 8.00 uur bleven de bussen uit protest in de remise staan.

Er werd actiegevoerd bij de standplaatsen in Emmen, Stadskanaal en Oude Pekela. De actiebereidheid onder buschauffeurs was groot: volgens hun werkgever Qbuzz deed in Emmen 90 procent van het personeel mee aan het protest, in Stadskanaal liet 60 procent van de chauffeurs de bus in de remise staan.

Qbuzz vindt actie ‘buiten proportie’
“De actie was om 8.00 uur voorbij, maar het duurt nog een paar uur voordat alles weer volgens de dienstregeling rijdt”, meldt een woordvoerder van het vervoersbedrijf.

Lees ook  Vermiste Esmee (14) uit Hazerswoude door misdrijf om het leven gekomen in Leiden: ‘Onwerkelijk en oneerlijk’

Qbuzz vindt de actie tijdens de ochtendspits “buiten proportie”. “De chauffeurs hadden hun punt immers al gemaakt”, wijst de zegsman op een soortgelijke actie twee weken geleden.

Vakbond FNV zegt dat de chauffeurs best snappen dat hun actie tot ongemak onder reizigers heeft geleid.

Maar het rijdende personeel is de overlast op de buslijnen rond Ter Apel “gewoon helemaal zat”, benadrukt de vakbond, en daarom werd er vrijdag toch opnieuw actie gevoerd.

Broekers-Knol weer naar Groningen
Buschauffeurs op de lijnen tussen Emmen en Ter Apel hebben al jaren last van geweld en intimidatie.

Lees ook  Koning Winter laat zich ruiken - Enorm koud weer op komst!

Vooral asielzoekers uit veilige landen, die weinig kans maken op een verblijfsstatus, veroorzaken problemen. Ze weigeren te betalen en proberen met geweld toch de bus in te komen.

Na druk uit de Tweede Kamer reist staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken binnenkort af naar het noorden om te overleggen met de vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies over de overlastgevende asielzoekers in het openbaar vervoer daar. Ze benadrukt daarbij wel dat het kabinet al 250.000 euro heeft uitgetrokken voor het probleem.

Oplossing voor te hoge defensietrucks: slappere banden

‘Marco Borsato hoopt nu eventuele nieuwe slachtoffers af te schrikken’