in

Broer steekt zus nadat hij ontdekt dat ze na*ktfoto’s van zichzelf stuurt, buurt redt haar

Het versturen van na*ktfoto’s heeft afgelopen nacht tot een steekincident in het Overijsselse Weerselo geleid. Daarbij is een jonge vrouw lichtgewond geraakt. Haar broer is aangehouden.

De buurt werd rond 00.30 uur opgeschrikt door geschreeuw op straat. Bewoners zagen hoe een jongeman zich op een vrouw had geworpen.

Ze hoorden hem roepen dat hij haar zou vermoorden. Omwonenden grepen in en trokken de man van de vrouw af en belden 112.

De politie arresteerde de eerste en de ambulance nam het slachtoffer mee naar het ziekenhuis MST in Enschede.

Ze heeft voor zover bekend een steekwond in haar bovenarm. Een buurtbewoner vertelt dat de politie omwonenden complimenteerde met de manier waarop ze tussenbeide kwamen.

Het incident gebeurde tussen broer en zus die ruzie hadden gekregen toen hij ontdekte dat zij na*ktfoto’s van zichzelf met haar mobieltje doorstuurde.

Die ruzie liep volgens de familie volledig uit de hand. De broer was ook al boos op haar over het niet dragen van een hoofddoek. Haar gedrag conflicteerde volgens de familie met de geloofsregels.

Relationeel
De familie zegt dat het met het slachtoffer relatief goed gaat. Zondagochtend was ze nog niet weer thuis. Over de situatie van de verdachte had de familie verder niets vernomen.

De politie wil vanwege de privacy geen verdere informatie geven, ook de leeftijden van beiden niet noemen.

Lees ook  Jongen Den Helder mishandelt meisje omdat ze weigert bitterballen met hem te delen

„Het gaat om een incident in de relationele sfeer”, zegt een woordvoerster, een begrip waaronder ook een conflict tussen broer en zus kan vallen.

S*xting komt steeds vaker voor
Het delen van na*ktfoto’s, al dan niet s*ksueel bedoeld, is gemeengoed geworden.

Het expertisecentrum s*ksualiteit Rutgers publiceerde in februari een onderzoek naar dit fenomeen (s*xting) in coronatijd.

Van de jongeren van 16-20 jaar zegt 34 procent tenminste één keer zelf aan s*xting te hebben gedaan.

Er is een daling te zien van s*xting tijdens de eerste en tweede lockdown naar zo’n 25 procent, ten opzichte van voor de coronacrisis, zowel bij jongens als bij meisjes.

Voor single jongeren komt dit volgens Rutgers mogelijk omdat ze minder dates hebben om beelden mee uit te wisselen.

Voor jongeren met een vaste partner geldt wellicht dat ze meer tijd samen doorbrengen, dus minder online hoeven uit te wisselen.

GGD Twente becijferde in 2019 dat van alle Twentse jongeren in alle leeftijden 3,4 procent wel eens s*ksueel getinte foto’s heeft verspreid.

Modernisering wet
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vorige week het voorstel tot modernisering van de wet seksuele misdrijven naar de Raad van State gestuurd.

Daarin wordt ook de strafrechtelijke bescherming tegen online grensoverschrijdend s*ksueel gedrag geactualiseerd. S*xting hoort daar niet meer per definitie toe.

Door de toename van het gebruik van internet, sociale media en smartphones is er volgens het ministerie meer online s*ksueel contact.

Lees ook  Vrouw (46) en dochter (17) gedood

Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor online s*ksueel mis bruik. Zij beschikken op steeds jongere leeftijd over een smartphone en zijn makkelijker bereikbaar voor mensen die kwaad willen. Aan de andere kant hoort seksueel actief zijn voor de camera er ook bij.

S*xchatting eerder strafbaar
Die twee kanten komen in de wet tot uiting. Nieuw is de strafbaarstelling van het zogenoemde s*xchatting, waarbij volwassenen indringend op s*ksuele wijze met kinderen onder de 16 jaar communiceren.

Dat wordt eerder strafbaar dan nu het geval, omdat het niet meer daadwerkelijk tot een afspraak hoeft te komen.

Aan de andere kant betekent ‘bij de tijd brengen van de wet’ volgens Grapperhaus ook rekening houden met bestaande opvattingen over normaal s*ksueel gedrag van jongeren.

Daarom regelt de nieuwe wet dat s*xting niet strafbaar is in een gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten en als het beeldmateriaal uitsluitend bestemd is voor privégebruik. Nu valt het nog onder de strafbepaling van kinderp*rnografie.

Experimenteergedrag
S*xting wordt volgens de minister tegenwoordig gezien als experimenteergedrag dat ook onderdeel kan zijn van de s*ksuele ontwikkeling van jongeren.

Uitgangspunt is de wet is dat ‘normaal, gelijkwaardig, s*ksueel verkeer tussen jongeren van twaalf tot zestien jaar niet strafbaar is’. Grapperhaus wil de wet begin volgend jaar in de Tweede Kamer behandelen.

Jennifer (37) en haar man vrijen dagelijks: ‘We hebben bijna nooit meer ruzie’

Vrouw trouwt met dader zoutzuuraanval