in

Brandstofprijzen schieten verder omhoog: morgen ‘recordstijging’ van 4 cent per liter benzine

De brandstofprijzen gaan morgen extreem omhoog. De verwachting is dat de gemiddelde landelijke adviesprijs voor Euro95 zo’n vier cent per liter zal stijgen. ,,Nog nimmer was op één dag de prijsstijging zo extreem”, stelt oprichter Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers.

Volgens de landelijke adviesprijs moeten automobilisten ruim 2,30 euro per liter Euro95 neertellen. Het gaat om het gemiddelde van de adviesprijzen die vijf grote oliemaatschappijen aan pompstationhouders doorgeven. UnitedConsumers middelt die om tot de landelijke adviesprijs te komen.

In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Op andere locaties geven tankstations vaak kortingen, hoewel tanken onder de 2 euro per liter benzine amper nog mogelijk is.

Lees ook  Man (70) berooft bank, want 'cel is beter dan thuis bij mijn vrouw'

Oorlog in Oekraïne
Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al hoge olieprijzen hard gestegen. Handelaren houden rekening met een verstoring van de toevoer van de grondstof uit Rusland, een van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Daarnaast lijken handelshuizen ook bevreesd om Russische olie te kopen, ondanks dat hiertegen nog geen sancties zijn ingesteld.

Brentolie, de maatstaf voor aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, is in een week tijd zo’n 15 procent duurder geworden. Oliekartel Opec besloot gisteren om de productie van olie slechts met een kleine stap te verhogen. Dat besluit kreeg ook steun van Rusland, dat binnen de zogeheten Opec+ vaak samen met het verbond van olielanden optrekt.

Lees ook  OMG: ‘Rachel Hazes mogelijk zwanger’

Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

Opgebiecht: ‘Ik betaalde de maker van mijn website in natura’

Beveiligingsherder Avy doodgeslagen door inbreker: ‘Ze wilde baasje verdedigen’