in

Beveiligingsherder Avy doodgeslagen door inbreker: ‘Ze wilde baasje verdedigen’

De Duitse herder Avy (3) is door inbrekers met een aluminium voorwerp doodgeslagen. Het dier verdedigde haar bewusteloos geslagen 24-jarige baasje, een beveiliger, toen ze een pand in Den Haag inspecteerden.

Het beeld van zijn overleden, trouwe viervoeter in een grote plas bloed gaat de jonge beveiliger niet snel vergeten. Hij liep zelf een hersenschudding en gekwetste hand op tijdens de inspectie in het pand in Scheveningen.

Wat er precies is gebeurd is voor de man uit Monster ook een zwarte vlek, vertelt een collega bij H&G Security uit Naaldwijk (beide Westland). De beveiliger reed in de nacht van maandag op dinsdag rond half een ’s nachts langs het pand aan de Plesmanweg. In het voormalige ministerie van Verkeer en Waterstaat, pal tegenover Madurodam, wordt het Plesmanduin verbouwd om er luxe appartementen te vestigen.

Belager
De man zag licht in het verlaten en pikdonkere monumentale pand en besloot met zijn hond naar binnen te gaan. Zijn belager heeft hij nooit gezien. Uit het niets werd hij bewusteloos geslagen. Een half uur later werd hij wreed wakker, vertelt de collega. Een meter of 7 verderop lag zijn hond. De 3-jarige Duitse herder Avy was ook flink toegetakeld en uiteindelijk in een flinke plas bloed gestorven.

Lees ook  Dit gebeurt er wanneer je een bruisbal van 907 kilo in het zwembad gooit!

Toegesnelde agenten vonden geen enkel spoor van de verantwoordelijken en weten ook niet om hoeveel daders het gaat. ,,Omdat we nog volop met het onderzoek bezig zijn, kunnen wij op dit moment niet meer informatie delen”, laat een politiewoordvoerder weten.

Beschermen
De collega van H&G Security denkt dat Avy met de inbreker(s) heeft gevochten om haar baasje te beschermen. ,,Zo’n beest gaat ook los als er zoiets gebeurt. Waren het mensen die in het grote gebouw een onderkomen zochten? Of kwamen ze er om gereedschap of materialen te stelen? We weten het niet.”

De beveiliger is in het ziekenhuis behandeld aan een hersenschudding en zijn hand is gehecht. Hij heeft bij de politie aangifte gedaan van zware mishandeling. Deze week is hij in elk geval door zijn werkgever uitgeroosterd. ,,Uiteindelijk is het belangrijk dat hij het een plekje kan geven. We helpen hem waar we dat kunnen. Fysiek komt hij er wel bovenop, de emotionele schade zal een stuk groter zijn.”

Lees ook  Jorike (30): ‘Ik durf niet naar de wc te gaan bij mijn vriend’

Regelmatig worden ramen van het gebouw aan het Sint Hubertuspark ingegooid en worden er andere vernielingen aangericht. De afgelopen dagen hebben bouwvakkers verschillende vensters en deuren met houten planken dichtgetimmerd. Om het enorme monument staan grote ijzeren hekken om pottenkijkers en mogelijke inbrekers of andere nieuwsgieringen buiten te houden.

Loze melding
Recent nog zijn er bewegingssensoren rondom het pand geplaatst. In het gebouw hangen alarmsystemen van H&G Security maar die zijn die maandagnacht niet afgegaan, laat het bedrijf weten. Afgelopen nacht gingen die wel af. Toen bleek het om een loze melding te gaan.

Volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie kunnen verdachten van het doden van een dier met een slag- of stootwapen een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden krijgen.

Voor eerder veroordeelden loopt de eis op naar een gevangenisstraf van vier tot zes maanden. Bij het dodelijk slaan of schoppen gaat het om een taakstraf van 80 tot 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken en bij eerder veroordeelden om een celstraf van drie tot vijf maanden.

Brandstofprijzen schieten verder omhoog: morgen ‘recordstijging’ van 4 cent per liter benzine

Als je Sarah van Soelen in een bikini ziet: ‘Krijgt André Hazes wel heel veel spijt!’