in

Asielzoekers bekogelen agenten met stenen na vechtpartij bij overvolle opvang, vijf arrestaties

Bij de overvolle centrale opvanglocatie voor asielzoekers in Ter Apel heeft vannacht een vechtpartij plaatsgevonden en zijn agenten bekogeld met stenen.

De Mobiele Eenheid (ME) moest worden ingezet om de orde te herstellen. De politie heeft vijf personen gearresteerd.

De vechtpartij wordt bevestigd door een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het incident vond plaats bij een IND-gebouw bij de opvanglocatie in de Groningse plaats. Normaal gesproken is het gebouw niet bestemd om mensen op te vangen, maar omdat de opvang overvol zit moet het centrum daar noodgedwongen gebruik van maken. Verdere details wil de IND niet geven.

Nadat de politie werd opgeroepen om de vechtende mensen uit elkaar te halen, escaleerde de situatie verder.

Ze bekogelden agenten met stenen, meldt een woordvoerder. Uiteindelijke is de ME ingezet om de relschoppers te kalmeren. De vijf verdachten zitten nog vast.

Lees ook  Vrouw verkracht man op straat: Hij gaf zich snel over

Stoelen en veldbedden
De druk op de asielopvang is zo groot dat afgelopen nacht voor de derde nacht op rij mensen op veldbedden en stoelen hebben geslapen.

In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden ter beschikking gesteld. Hoelang mensen daar mogelijk nog op veldbedden en stoelen moeten slapen is onduidelijk.

De centrale opvang in Ter Apel is de eerste plek waar asielzoekers die naar Nederland komen zich dienen te melden. Vanuit daar wordt gekeken waar ze terechtkunnen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is vanwege de schaarse plekken naarstig op zoek naar nieuwe opvanglocaties.

Woensdag werd daarom in Amsterdam het Marineterrein weer in gebruik genomen voor opvang. Het kabinet besloot ook om legerplaats Harskamp in Ede langer open te houden voor de opvang.

,,Die zorgen voor iets meer ruimte, maar het hangt allemaal af van de instroom van mensen”, zegt een COA-woordvoerder.

Lees ook  S10 misbruikt op jonge leeftijd: Ik bevroor, en de dag erna ook..

Bij de zoektocht naar nieuwe plekken is het COA in gesprek met gemeenten en ook met hotels en vakantieparken.

Zo worden in het Friese Heeg vanaf vandaag ongeveer 150 asielzoekers tijdelijk opgevangen in een voormalige pand van hostelketen Stayokay.

En de gemeente Zaanstad heeft bijvoorbeeld donderdagavond tijdens de raadsvergadering onder voorwaarden groen licht gegeven voor de opvang van zo’n 400 asielzoekers op een boot in de Achtersluispolder. Het COA moet nog kijken naar die voorwaarden.

Crisisnoodopvang
Met de zoektocht hoopt het COA te voorkomen dat er een crisisnoodopvang moet komen.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is, maar benadrukt wel dat dit ‘zeer onwenselijk’ is.

Bij crisisopvang wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten.

Als het aan de GGD West-Brabant ligt, worden er dit jaar geen losse pepernoten gestrooid

Kindje valt in ondergrondse container, redder moet zelf gered worden