in

Ander slachtoffer van Donny M. meldt zich ”Was ook bijna ontvoerd”

Maria uit Limburg is er zeker van: haar tienjarige zoon werd in maart dit jaar belaagd en bijna ontvoerd door Donny M., de verdachte die vandaag is aangehouden in de afschuwwekkende zaak van het omgebrachte jongetje Gino (9) uit Kerkrade. “Mijn zoontje heeft vanmiddag M.’s foto op de sociale media gezien. Hij herkende hem onmiddellijk als een van de inzittenden van een grijze Tesla die hem in maart op straat probeerden te overmeesteren. Een van, want er zaten nóg twee mannen in die Tesla.”

Hoewel ik geen officiële bevestiging heb van politie en OM, heb ik besloten Maria’s verhaal nog vanavond op mijn website mee te nemen. Zelfs als het niet Donny M. was die destijds poogde haar zoontje te kidnappen, dan is deze zaak ernstig genoeg. Want Maria en haar kind zijn totaal niet serieus genomen door de politie. En als het wél Donny M. was die al in maart in Geleen en omgeving – mogelijk met twee mededaders – toesloeg met diverse kidnappogingen, dan wordt het wat mij betreft tijd voor een parlementaire enquête naar het zoveelste opsporingsschandaal in dit land.

Kinderlokker
Eerst even terug naar de dag van gisteren. Toen Gino uit Kerkrade vrijdagmorgen nog spoorloos was, ben ik gaan zoeken op internet. Ik stuitte op een artikel van 29 maart op de website van de Limburgse omroep L1. Daarin vroeg de politie inwoners van Geleen en omgeving destijds om extra alert te zijn vanwege meldingen over een kinderlokker. Ook vanuit Genhout, Beek waren gelijkaardige berichten binnengekomen over een man die vanuit een grijze Tesla poogde om kinderen mee te nemen, meldden media twee maanden terug. De politie liet daarop weten dat de man gewapend was met een mes en vroeg bewoners om zich te melden als kinderen werden lastiggevallen.

Kan er een link zijn en kan dit dezelfde man zijn die Gino heeft meegenomen, luidde mijn tweet vrijdagmorgen. Er zijn immers tal van overeenkomsten: de man die in maart opdook had het voorzien op jongens in dezelfde leeftijd van Gino. Hij was gewapend en deinsde er klaarblijkelijk niet voor terug om meerdere keren te proberen jongens vanuit een grijze Tesla op straat met zich mee te lokken. Deze dader nam overduidelijk veel risico’s.

Ook in de zaak van Gino leek de dader koelbloedig en nietsontziend te hebben gehandeld. Het jongetje was op het voetbalveldje nabij zijn woning en in het bijzijn van twee andere kinderen aangesproken door een man die zich voordeed als voetbalcoach. En aangezien dit type daders vaak in dezelfde, hun bekende omgeving actief is, leek het me logisch dat er een verband kon zijn met de vermissing van Gino.

Lees ook  Zeven jaar cel voor Jacob (62) die zijn schoondochter wilde ver krachten en opknopen

Gelicht
Het trieste verloop van de zaak Gino kennen we: in de nacht van vrijdag op zaterdag werd Donny M. in zijn huis in Geleen van zijn bed gelicht. Hij wees de politie de plek waar het lijkje van Gino lag, naar verluidt bij een andere, uitgebrande woning in Geleen. En inmiddels begint het er op te lijken dat deze Donny M. inderdaad ook in maart bezig kan zijn geweest. Want vanavond slaagde ik erin om Maria te bereiken: ze zegt ervan overtuigd te zijn dat haar zoon destijds door dezelfde man is belaagd.

“Ik was die dag thuis”, kijkt Maria terug. “Mijn zoon was naar het voetbalveld in ons dorp. Na afloop is hij met een neefje en mijn jongere zoon naar huis gefietst. Omdat hij op enig moment zijn voetbalschoen had verloren en zijn broertje en neefje verder fietsten, was hij wat achterop geraakt.”

Tesla
Op dat moment reed plotseling een grijze Tesla naast de jongen. “Mijn zoon weet zeker dat het een Tesla was”, vervolgt Maria. Een van de drie inzittenden stapte vervolgens uit, kreeg Maria later van haar kind te horen. “De man achter het stuur riep ondertussen naar mijn kind dat hij nieuwe voetbalspullen zou krijgen als hij zou instappen. Goddank bedacht mijn zoontje zich geen moment. Hij was doodsbang en fietste met een rotvaart naar huis. De man die was uitgestapt, is nog achter hem aangerend.”

Haar kind kwam totaal overstuur thuis, kijkt Maria terug. “Hij was volledig in paniek, maar wist me desondanks heel duidelijk te vertellen wat er was gebeurd.”

Geen aangifte
Nadat ze contact had met haar schoonouders, besloot de Limburgse nog dezelfde avond de politie te bellen. “Ik wilde aangifte doen, want ik vind een poging tot ontvoering van een kind een zeer ernstige zaak. Maar de agent die ik aan de lijn kreeg, vertelde me dat ik niet naar het politiebureau mocht komen vanwege de corona. Ook kon ik geen aangifte doen, werd me verteld. Ik mocht alleen een melding doen. ‘Omdat er niets is gebeurd met uw kind’, zei de agent. Ik heb hooguit tien minuten met de politie gesproken. Daarna heb ik nooit meer iets gehoord.”

Maria vernam wel dat er nog drie andere kinderen – allen jongens in de leeftijd van een jaar of tien – eveneens waren lastiggevallen door mannen in een grijze Tesla. Dat zou dus inhouden dat er zeker vier jonge jongens in die tijd in dezelfde omgeving zijn belaagd door een dader of groep daders, steeds in auto van hetzelfde merk. Waarom gebeurde daar niets mee? Waarom deed de politie geen getuigenoproep in de media? Waarom was er geen aandacht voor deze bijna-kinderontvoeringen in Opsporing Verzocht? Hoe kun je in vredesnaam bij zulke ernstige zaken achterover leunen en niets doen, vraag ik me af…

Lees ook  ‘Goed gesprek’ in Lelystad eindigt in moordaanslag: ‘Sekstapes maken is in onze cultuur een schande’

Gino
De afgelopen dagen volgde Maria de gebeurtenissen rond het jongetje Gino op de voet. “Vandaag heeft mijn zoon een foto gezien van de aangehouden Donny M. Hij raakte meteen weer in paniek en zegt heel zeker te weten dat deze verdachte een van de drie mannen is die hem in maart in de auto probeerden te ontvoeren. Ik heb geen enkele reden om aan mijn kind te twijfelen. Maar mijn hart huilt. Waarom werd in maart ondanks al die meldingen geen actie door de politie ondernomen? En wat als dat wel was gebeurd? Had Gino dan misschien nog geleefd?”

Oud-rechercheurs
“Ik zou, wanneer ik nog bij de politie had gewerkt, absoluut aangifte hebben opgenomen”, reageert oud-rechercheur Peter Staal. “Er is immers sprake van een poging tot ontvoering wanneer al is begonnen met de uitvoering. En dat is in deze kwestie rond Maria’s zoon beslist het geval. Ik zou niet weten waarom het niet is gebeurd. Onbegrijpelijk.”

Ook oud-rechercheur Dick Gosewehr – met wie ik al jaren onopgeloste zaken onderzoek en het boek ‘Moordsporen’ schreef – is er glashelder over. “Er waren voldoende redenen voor de politie om in maart aangiftes op te nemen en onderzoek te gaan doen. Het is belachelijk dat dat niet is gebeurd. Zelfs wanneer een kind in zo’n setting alleen wordt aangesproken om mee te gaan, is die grond er al. En mocht de zaak dan toch een andere, onschuldige achtergrond hebben, dan kan een verdachte dat uitleggen. Bovendien, los van de vraag of het wel of niet verdachte M. was: voorkomen, is beter dan genezen. Maar hier is weer gebeurd wat zo vaak voorkomt. De politie had al een mening over de kwestie, zonder eerst onderzoek te doen. Zeer kwalijk.”

Het OM in Limburg – dat de zaak Gino in onderzoek heeft – was vanmiddag onbereikbaar voor commentaar.

Bizarre diefstal: Mannen nemen gestolen schapen mee in kofferbak

Video van (eerdere) arrestatie van Donny M. gaat rond op social media