in

Amersfoorter (16) schoot neef (15) neer, maar meldde dit niet bij hulpdiensten waarna hij doodbloedde

De 16-jarige Amersfoorter die in april zijn neef van 15 per ongeluk neerschoot, had diens dood mogelijk voorkomen als hij het ambulancepersoneel had verteld dat het om een schotwond ging.

Het slachtoffer was in dat geval geen bloedverdunner toegediend, aldus het Openbaar Ministerie, en had kans gemaakt het incident te overleven.

De hulpdiensten kregen op 28 april een melding van een onwelwording in een woning in de Boreelstraat.

Ambulancebroeders en een trauma-arts die per helikopter arriveerde, troffen de 15-jarige jongen in kritieke toestand aan.

Na het met spoed toedienen van medicatie werd de jongen overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed hij kort na aankomst.

De specialisten die de jonge Amersfoorter nog probeerden te redden, ontdekten de schotwond toen het te laat was.

Het slachtoffer bezweek volgens het forensisch rapport uiteindelijk aan de verwondingen van de kogelinslag.

Had verdachte Y. M., direct via 112 of later in de woning aan de arts gemeld dat het om een schotwond ging, dan had het crisisteam volgens justitie anders gehandeld.

Onfortuinlijk
Y. en zijn oudere broer A. (22), de eigenaar van het vuurwapen, stonden dinsdagochtend tijdens een korte regiezitting voor de rechter.

Lees ook  Man die vriendin door hoofd schoot krijgt dertig maanden cel

De dagvaarding tegen de minderjarige hoofdverdachte, wiens zaak zich achter gesloten deuren afspeelt, vermeldt dat de hulpdiensten het slachtoffer niet aan een noodinfuus met bloedverdunner hadden gelegd – wat gebruikelijk is bij een hartinfarct of een vergelijkbaar defect – als ze geweten hadden dat hij door een kogel was getroffen.

Het medicijn bevorderde het bloedverlies en verslechterde de conditie van de neef, zo luidt vrij vertaald de beschuldiging.

Wat zich afgelopen voorjaar afspeelde in de woning van de Amersfoortse familie was hoe dan ook een enorm drama, constateerde de rechter ten overstaan van de oudere broer. Omdat hij meerderjarig is, mochten pers en publiek aanwezig zijn.

Het was zijn pistool dat Y. die dag voor de grap richtte en afvuurde op hun onfortuinlijke neef.

Het OM rekent het de jongste van de twee broers zwaar aan dat hij de trekker overhaalde zonder vooraf te controleren of het wapen was doorgeladen.

De zware aanklacht van doodslag is gestoeld op het ‘roekeloze en onnadenkende’ van zijn actie.

Zieke vader
De oudste van de twee broers wordt niet vervolgd voor de dodelijke schietpartij. Justitie beschuldigt hem wel van verboden wapenbezit.

A. handelde volgens het OM ook in verdovende middelen. De politie trof bij zijn aanhouding ruim 1 gram heroïne aan en twee weegschaaltjes voor het afwegen van drugs.

Lees ook  Brian uit Deventer mishandelde vriendin toen hij rook dat ze seks had gehad: anderhalf jaar behandeling

Daarnaast moeten beide broers zich verantwoorden voor het achterhouden van de telefoon van de overleden neef. In het hoesje zaten zijn ID-kaart en zijn bankpas.

De advocaat van A. vroeg de rechtbank tevergeefs om zijn zaak apart en versneld te behandelen.

De oudste van de twee broers wil verder met zijn studie en heeft volgens haar te zorgen voor een terminaal zieke vader.

,,Áls hij een straf uit moet zitten, dan doet hij dat liefst zo snel mogelijk’’, sprak de raadsvrouw over A., op wiens strafblad veroordelingen voor inbraken, verboden wapenbezit, heling en bedreiging prijken.

De rechter willigde het verzoek niet in, maar verlengde wel de schorsing van de voorlopige hechtenis.

Daarmee blijft A. net als zijn jongere broer op vrije voeten tot eind maart als het proces tegen de twee staat gepland.

Aan het slot van de regiezitting bleek dat de ouders van de jongens inmiddels ook tot de verdachten worden gerekend in de zaak. Of het OM ze voor de rechter brengt, staat nog niet vast.

Grote zorgen bij experts: aantal coronagevallen blijft ongeremd stijgen, ook meer opnames en doden

‘Prijs van pakje sigaretten moet 60 euro worden’