in

Alleen op deze manier kan je een roodharig kind krijgen

Ze zijn zeldzaam, roodharige kinderen: slechts 2% van de mensen op aarde heeft rood haar. En daar is een reden voor: niet iedereen kan namelijk een ginger kid krijgen en sommige mensen die het juist niet verwachten, krijgen wel een roodharige baby.

Hoe dit kan? Het heeft alles te maken met jullie genen
Eén plus één is twee, zo makkelijk is het eigenlijk. De haarkleur van je baby wordt bepaald door verschillende genen, maar voor het grootste deel door het MC1R-gen.

Lees ook  Vrouw (44) aangehouden voor bedreiging D66-leider Kaag

Dit is een receptor die wordt geactiveerd in het lichaam en dit veroorzaakt chemische reacties waardoor eumelanine (pigment) aangemaakt wordt.

Heeft je kindje twee werkende kopieën van het MC1R-gen van jullie gekregen, dan zal de hoge hoeveelheid eumelanine zorgen voor een bruin- of zwartharig kindje, net zoals ruim 90% van de mensen ter wereld.

Lees ook  Verwarde man met enorme dildo in hand opgepakt

Het gemuteerde MC1R-gen
Sommige ouders geven één werkende kopie van het MC1R-gen door en één variatie in een kopie van het gen.

In dit geval wordt de receptor gedeactiveerd. De hoeveelheid eumelanine is dan lager en de hoeveelheid feomelanine (het andere pigment dat de haar- en huidskleur bepaalt) hoger:

je kindje zal kastanjebruin, blond of rossig haar hebben. De tint van het haar hangt weer af van verschillende andere genen.

Shanon gaat regelmatig naar het tankstation, maar niet om te tanken maar om te drinken

Dit is de uitkering die dit stel krijgt omdat ze beiden te dik zijn om te werken