in

Absurde rechtszaak: pedojagers laten verstandelijk beperkte ‘pedo’ 4000 euro voor kat betalen

Maanden leefde een verstandelijk beperkte man in angst, omdat twee ‘p*dojagers’ het op hem hadden gemunt.

Het slachtoffer betaalde de Brabanders grof geld voor ‘praatsessies’, ‘schadevergoedingen’ en een ‘therapeutische’ kat. ,,Afpersen? We waren vrienden.”

Ja, ook Hendrik W. (28) vindt de prijs – 4000 euro – voor zijn ‘therapeutische’ kat inmiddels aan de hoge kant. Hij zegt daarom spijt te hebben, véél spijt. ,,Het voelt alsof ik mijn vriend heb opgelicht.”

Dat lijkt, in het licht van de verdenkingen tegen hem, de absurditeit ten top. Justitie verdenkt hem namelijk van ‘p*dojagen’: samen met Albertus W. (35) zou hij de ‘vriend’ – een verstandelijk beperkte Rozenburger – duizenden euro’s hebben afgetroggeld.

Chatbox
Dat lukte na wat gepraat in een chatbox. Daar deden de mannen zich voor als de minderjarige Lieve, waarna ze s*ksueel getinte berichten uitwisselden en de ultieme troef – een foto van het geslachtsdeel van hun prooi – in handen kregen.

Toen dat kiekje binnen was, volgde een onheilspellend telefoontje: de Rozenburger moest een ‘schadevergoeding’ betalen.

Het slachtoffer tikte 1500 euro af, maar was daarmee niet van de Brabanders af. Die drongen hem ‘praatsessies’, bedoeld om hem van zijn p*dofiele gevoelens af te helpen, op. De verdachten, verre van experts, namen deze bijeenkomsten voor hun rekening.

Ze zochten het slachtoffer thuis op, waardoor ze volgens justitie meteen de kans kregen om tal van kostbaarheden te ontvreemden.

Lees ook  Ali B vreemdgegaan met zangeres Maan!? “Vreemdgegaan en schijnhuwelijk”

Zo namen ze een PlayStation mee: die moest weg vanwege ‘slechte 5G-straling’. De sessies zelf kostten overigens duizenden euro’s.

Kat van 4000 euro
Toen bleek dat het slachtoffer een eenzaam bestaan leidde, zagen de Brabanders een nieuwe kans om wat bij te verdienen: wat als ze hem een ‘therapeutische’ kat verkochten?

oor 4000 euro had de Rozenburger maar mooi een exemplaar van ‘de andere kant van de wereld’.

”Ik ben die man zielig gaan vinden, hij zat écht met zijn gevoelens”
– Verdachte

‘Helpen’
Wanneer de verdachten, die geen familie van elkaar zijn, maandag tegenover de rechter staan, spreken ze over ‘helpen’.

Ze wilden de Rozenburger zogezegd voor een misstap behoeden. De jongste verdachte: ,,We belden regelmatig en spraken over alledaagse dingen. Hij vertelde eens dat-ie rugpijn had. Toen heb ik ‘m aanbevolen om eieren te eten.”

Zo ontstond een ‘band’. ,,Ik ben die man zielig gaan vinden, hij zat écht met zijn gevoelens. Het werd vriendschap. Ik heb hem ook nooit gedwongen om die kat te kopen: ik stelde het voor en hij ging akkoord.”

Waarschijnlijk, denken hulpverleners, omdat de Rozenburger met een verstandelijke beperking kampt.

Hij voelde zich ‘overrompeld, angstig en onder druk gezet’. Van vriendschap was volgens hem geenszins sprake.

Camera in de woning
Toen de Rozenburger zijn kat niet kon betalen, klopte hij bij familie aan. Daarop installeerde een zwager een camera in de woning van het slachtoffer, waardoor de politie bij de eerstvolgende ontmoeting kon ingrijpen en de mannen arresteerde. In hun auto bleek een ontvreemde zegelring te liggen: een ‘onderpand’ voor de kat.

Lees ook  Yolanthe Cabau van Kasbergen in een strak geel pakje is de mooiste foto

Volgens de aanklager joeg de jongste verdachte op nog twee ‘p*dofielen’, de dertiger op één andere.

Ze eiste daarom verschillende straffen: 24 maanden (6 voorwaardelijk) en 20 maanden (4 voorwaardelijk).

”Een agent zei later: ‘De volgende keer pakken we zo’n persoon samen.’ Dat gaf een goed gevoel”
– Verdachte

‘Politie gaf ons goed gevoel’
Ter zitting blijkt dat de ‘p*dojagers’ een opvallende inspiratiebron koesteren: de politie. Volgens de oudste verdachte sprak een agent de twee eens bemoedigend aan nadat ze een volwassen man in de kraag hadden gevat die met een minderjarige bekende had afgesproken.

,,Een agent zei later: ‘De volgende keer pakken we zo’n persoon samen.’ Dat gaf een goed gevoel. De politie zei niet: ‘Dat moet je niet meer doen.”’

Volgens hun raadsman moet de rechter het ‘grote verschil tussen p*dojagers en p*dojagers’ niet uit het oog verliezen.

,,Hier is geen geweld gebruikt, geen boze houding aangenomen en niet geschreeuwd. Dit is géén harde p*dozaak.”

Toch zullen de verdachten nooit meer in actie komen, bezweren ze. De oudste: ,,We weten nu hoe het zit, dat zo’n persoon geen keuze heeft. Mijn visie is volledig veranderd.”

Ernstige zorgen om vermiste Bo (22) uit Winterswijk. Ze is al ruim drie dagen vermist

Kind (3) na vier dagen uit het bos gered in Australië: Hij dronk uit een vies beekje