in

4 trucs om snel van je koortslip af te komen

Er bestaan veel misverstanden over koortslippen. Zo weet niet iedereen precies waar een koortslip nou precies vandaan komt en wat het is.

Daarbij is het ook wel prettig om te weten hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Hoogste tijd om wat orde te scheppen in de chaos en een aantal misverstanden uit de wereld te helpen.

Dit zijn de antwoorden op die brandende vragen:

Wat is een koortslip?
Een koortslip is een soort rood blaartje aan de rand van je lippen. Die blaartjes zijn heel vervelend omdat de blaartjes kunnen breken en dat kan zorgen voor een naar korstje die heel erg jeukt.

Daarbij is een koortslip ook heel besmettelijk, totdat hij volledig genezen is. Dit duurt meestal tien dagen tot twee weken.

Uiteraard wordt een koortslip ergens door veroorzaakt. Het is namelijk een virus genaamd herpes simplex type 1, ook wel bekend als HSV-1.

Dit virus moet niet verward worden moet de seksueel overdraagbare aandoening herpes genitalis. HSV-1 is het virus wat je hebt als je last hebt van een koortslip en bijna tweederde van de wereldpopulatie heeft het.

Lees ook  Video: Gasten vechten om het laatste frikandelbroodje

Het is dus zeker niet iets om je voor te schamen. Dit virus wordt vaak verspreid door de mond. Dit kan zijn door het drinken uit hetzelfde glas, slapen op hetzelfde kussen etc.

Hoe kom je er weer vanaf?
Het belangrijkste wat je moet onthouden bij een koortslip, is dat je op tijd moet zijn om het te genezen. Des te sneller je erbij bent, des te sneller je er ook weer vanaf bent.

De meeste mensen voelen twee dagen voordat de koortslip zichtbaar is al een jeukende of brandende sensatie bij de lip.

Als je op dat moment begint met de behandeling dan voorkom je dat de koortslip heel groot wordt en ook hoe lang hij er zit. Lees op de volgende pagina de vier wijzen waarop je een koortslip snel weer kunt genezen.

Probiotica
Eet veel probiotica. Hieronder verstaan we eten dat helpt om je immuunsysteem een boost te geven en om slechte bacteriën en virussen te bevechten. Denk hierbij aan yoghurt, appelciderazijn en voedingssupplementen.

Lees ook  Vrouw komt thuis van vakantie en krijgt likjes van honden. Volgende dag vecht ze voor haar leven

IJs
IJs kan ook echt helpen tegen een koortslip. Door de kou vermindert de ontsteking en de roodheid, waardoor de koortslip minder zichtbaar wordt.

Om dit te bereiken zul je zelf een compres moeten maken. Dit doe je heel gemakkelijk door een washandje onder te dompelen in water dat gekoeld is met ijsblokjes.

Druk dit nu vijf a tien minuten op je koortslip. Herhaal dit een aantal keer per dag en vergeet niet om het doekje na elke keer uit te wassen!

Honing
Honing staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Het helpt ook heel goed om een koortslip te bestrijden. Smeer het een keer daags op je koortslip en je zult zien dat het snel beter gaat.

Essentiële oliën
Oliën, zoals pepermuntolie of tea tree olie hebben een antibacteriële en antischimmel werking. Het proces van de koortslip wordt vertraagt als je dit erop smeert en daardoor blijft je koortslip kleiner.

Ook lavendelolie kan helpen. Het voorkomt de koortslip niet, maar het haalt dat jeukende brandende gevoel wel even weg.

Bobbi Eden laat op klaarlichte dag en midden op straat haar doos zien

Lidl is begonnen met de verkoop van een anti-snurk kussen. Snel naar de winkel dus!