in

245 verwaarloosde en zwaar verminkte cavia’s in beslag genomen

De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn heeft 245 zwaar verwaarloosde cavia’s in beslag genomen in een achtertuin van een woning in het Belgische Herselt. De dieren hadden ernstige verwondingen, zaten in hun eigen uitwerpselen en hadden nauwelijks of geen drinkwater.

De inspectiedienst Dierenwelzijn deed afgelopen week een controle op een adres in Herselt, waar flink wat cavia’s in erbarmelijke omstandigheden zouden leven. Toen de inspecteurs ter plaatse kwamen, stelden ze ernstige taferelen vast. ,,In verschillende houten bakken zaten maar liefst 245 cavia’s die er ernstig aan toe waren”, klinkt het bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusen-Zolder waar de dieren naartoe zijn gebracht. ,,Heel wat van de dieren waren zwaar verminkt. Ze hadden ernstige bijtwonden op de rug, de ogen waren uitgekrabd en het was duidelijk dat er door inteelt heel wat andere ‘mankementen’ waren.”

Lees ook  Jongetje (6) doodgestoken door honderden hoornaars

Drinkwater
De dieren bleken ook nauwelijks of geen drinkwater te hebben en in de hokken lagen de uitwerpselen centimeters hoog opgestapeld. ,,Bij de controle was ook duidelijk dat bijna alle vrouwelijke cavia’s zwanger tot hoogzwanger waren”, klinkt het. ,,Er waren ook tien jonge beestjes. Ze waren nog maar net geboren. We vrezen ook dat er heel wat jongen gewoon vertrapt zijn door de andere dieren. De jonge dieren die we hebben kunnen redden, stellen het goed. Zoals met alle diersoorten worden tijdens de opvang de geslachten steeds gescheiden gehuisvest. Maar wat daarvoor gebeurde, is onomkeerbaar en we hebben dus nog een hele babyboom aan cavia’s in het verschiet.”

Lees ook  Bizar: ‘Dode’ kat klimt na dagen uit eigen graf

Tegen de eigenaars is proces-verbaal opgesteld. Ze hebben geen verklaring gegeven.

Yolanthe Cabau van Kasbergen in een strak geel pakje is de mooiste foto

Rebecca (35): ’Ik bestel elke dag eten en heb zelfs het fornuis laten verwijderen’