in

22 gezonde bomen sneuvelen na klachten bewoners over… vallende bladeren en vogelpoep: “Te gek voor woorden”

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Bosstraat een van de groenste straten van Retie. Maar daar komt binnenkort verandering in.

Enkele bewoners van de straat vinden namelijk dat de 22 grote eiken die het straatbeeld sieren te veel overlast veroorzaken.

Het gemeentebestuur geeft toe aan hun grieven en laat de volledig gezonde bomen kappen. “Ongehoord.

Er komen jonge boompjes in de plaats, maar het duurt nog járen voor die evenveel CO2 capteren als deze oude eiken”, zegt oppositieleider Guy Vanherck (CD&V).

De beslissing van het gemeentebestuur kan maar op weinig steun rekenen. Zo vindt oppositiepartij CD&V dat het bestuur eens wat meer ruggengraat moet tonen.

“Enkele bewoners van de Bosstraat zeggen ‘hinder’ te ondervinden van de vallende bladeren, eikels en vogelpoep.

Ook zouden de bomen de riolering verstoppen, de klinkers omhoog duwen en een negatieve impact hebben op de opbrengst van hun zonnepanelen. En wat doet het bestuur?

Ze laat de bomen kappen”, reageert oppositieleider Guy Vanherck. “Deze gezonde, inlandse bomen moeten wijken omdat er enkele klachten zijn. Dat begrijpen wij niet.”

Lees ook  Pukkel na 85 jaar eindelijk verwijderd, eet smakelijk!

Een duik in de geschiedenis van Retie leert ons echter dat het schepencollege reeds in 2018 al een petitie kreeg van dezelfde bewoners met dezelfde klachten.

“Maar toen, vlak voor de verkiezingen, heeft het bestuur dat niet gedaan. De bomen werden wel flink gesnoeid en de riolering nagekeken.

Daaruit bleek dat die niet beschadigd of verstopt was door de bomen. Ook gaat het om maar een paar omhooggeduwde klinkers”, vertelt hij.

“Maar nu kiest het schepencollege – zoals vaak – voor de weg met de minste weerstand. Dat getuigt toch van geen enkele langetermijnvisie?

Onlangs nog ondertekende Retie het burgemeestersconvenant 2030. Daarmee maakte de gemeente haar belofte om mee te werken aan de klimaatdoelstellingen formeel.

En nu zouden we gezonde bomen kappen, zodat enkele zonnepanelen meer zouden opbrengen? Moet je daarvoor in een landelijke gemeente wonen? Dat is toch te gek voor woorden.”

Verontwaardiging
De oppositieleider vindt de beslissing dan ook onbegrijpelijk. “Deze eiken capteren veel CO2, hebben een verkoelend en waterregulerend effect, werken verkeersremmend en zorgen bovendien voor een prachtig straatbeeld.

Lees ook  CDA: ‘Leeftijdsgrens voor fastfood’ Patatje halen? ID-kaart laten zien!

De Bosstraat is werkelijk een van de mooiste straten van ons dorp, juist dankzij die bomen. Er is volgens mij gewoon geen enkele geldige reden om ze te kappen”, zegt Vanherck.

“De gemeente plant ter vervanging wel jonge boompjes aan, maar het duurt nog járen voor die evenveel CO2 capteren als deze oude eiken. Zo’n zonde”, besluit Vanherck.

Ook op sociale media is de verontwaardiging groot. “Ik begrijp niet dat de gemeente zoiets beslist.

Met de redenering van de bladeren en de vogels kan je dus elke boom in een woonkern gaan omzagen.

Die bomen stonden er al lang voor die zonnepanelen werden gelegd dus dat houdt ook al geen steek.

Bovendien wordt dat allemaal betaald met ons belastinggeld”, klinkt het onder meer. “Het gaat niet om een boom alleen, maar om een heel ecosysteem dat men vernietigt.

Een klein jong boompje in de plaats zetten, is een ondoordacht alternatief”, reageert een dorpsbewoner.

Deze dieren kunnen via je toilet naar binnen komen

Man in ziekenhuis met antitankprojectiel in achterste